Visszatekintés: InterjúIzer Lászlóval 2021. októberben

Visszatekintés: InterjúIzer Lászlóval 2021. októberben

InterjúIzer Lászlóval 2021. októberben

 

Barna Ákos: Hogy sikerült a 2021-es versenyév, Izer sporttárs?

Izer László: Egész jól. A kerületben tavaly a középtávot és a fiatalok versenyét nyertem meg, ezek a kedvenceim, idén is ezekre gyúrtam leginkább, sikerült is megnyernem mindkettőt. Ezeken felül a rövidtávú bajnokságban 3. az általános bajnokságban 2. lettem. Egész pályafutásomban pedig a résztávokat tekintve, tizenötszörös kerületi bajnok vagyok.

B.Á.:Úgy láttam a fiatalok versenyét nagy fölénnyel nyerte meg. Változtatott valamit a felkészítésen 2021-ben, gondolok itt pl. a sötétítésre? 

I.L.: Nem változtattam semmin, a fiataljaim hagyományosan vannak tartva és versenyeztetve, nincs téli tenyésztés, se sötétítés. Nagyon sokat foglalkozom velük, azt szeretem a fiáknál, hogy nagyon meghálálják a gondoskodást,még jobban – mint az özvegyek.

B.Á.: Mégis miben lehet más a fiatalok felkészítése, mint a versenytársainál?

I.L.:Az erőnlét megőrzése érdekében én a fiatalokat is mindig hajtom. A fiatalok maguktól is sokat repülnek, de ahogy egyre jobban vedlenek, egyre kevesebbet.Valamennyit repülnek maguktól, azután már nem akarnak repülni, innen indul a hajtás, azonban ez kínkeserves dolog. Ugyanis ha elegük van a repülésből, azonnal leszállnak környékbeli magas házakra, amit mindenképp el kell kerülni, mert ha odaszoknak,akkor nagyon nagy gáz van. Ráadásul szerencsétlenségemre a környékemen csak magas, tetőteres házak vannak. Állandóan figyelem a falkát, amikor a magas háztetők felett az első leszállási szándék jelét észreveszem, azonnal leveszem a zászlót, hogy a saját tetőre szálljanak le. Hagyom 10 percet pihenni őket, aztán újból felhajtottam a csapatot és pontosan jegyzetelem a repülési időt. Rendkívüli odafigyelést igényel, ha valaki a fiákat is hajtja a ház körül, reggel és este is. Ez elképesztő szenvedés, szerintem az ősz hajszálaim jó részét a fiatalok okozzák minden évben, de a sikerért meg kell szenvedni. Tudja a régi öregek azt mondták, a versenyt hét közben kell megnyerni, a hétvégén már csak részt kell venni a versenyen.

B.Á.:A kerületi bajnok csapatának a meghatározó galambjait, a legjobb teljesítményt elért 13db tojó fiatalt kínálja aukcióra, nem sajnálja ezeket eladni? 

I.L.:Az öreg galambok versenyén, én csak özvegy hímekkel versenyzem, így könnyű szívvel kínálom aukcióra a fiatalok versenyén legjobban szálló, tojó fiatalokat.Akármilyen jól is teljesítettek, az özvegy tojók sorsa jutna nekik. Tenyésztojóként valahol sokkal jobb életük lesz.

B.Á.: Az aukcióra kínált fiatalok fotója és származása mellé, kíván még elmondani velük kapcsolatban valamit?

I.L.: Igen. A fiatalok négy versenye közül, szeretnék kiemelni egyet – az utolsó utat – a Velka Bitest (274km), ami október 2-án került megrendezésre. Ezen az októberi első hétvégén, mind szombaton, mind vasárnap, az ország legtöbb kerületének – akik még reptettek akkor – igen kemény versenye lett, az erős délkeleti szél miatt. A verseny azoknak lett a legnehezebb, akiknek a galambjai, nem szembe és oldalszelet kaptak, hanem 100%szembeszelet, mint a mi galambjaink. A versenyzők látva, hogy mi vár a galambokra, már kevesebbet pakoltak, csak 610db galamb ment erre az útra. 8 órás start volt, erős borultsággal és párával,(Velka Bites mellől, VelkaMeziriciből 5 magyar kerület 9ó20-kor engedett ezen a napon) a mi galambjaink 8 órakor, a borult – párás időben, nehezen indultak el, így lettmég nehezebbé téve a verseny, melyben a kerületi első galambok sebessége 900m/p alatti lett.

Az elsőnek érkező galambom a 02036 kkt, kerületi első lett. Ő a szezont tekintve összesítésben a 4 útból, csak kettő helyezést szállt, de ezen az utolsó úton kitett magáért. Úgy nyerte meg ezt a nehéz versenyt, hogy a kerületi második helyezett galambra, (az én dúctávomra átszámolva), 16 percet vert rá.

Az első galambom után 21 percre, leszállt egyszerre 4db fiatal. A különlegesség csak annyi, hogy a 4-ből, 3db testvér, 02053 kt, 02054 kt, és a 02082 kt. Ez a 3db galamb lett a kerületi negyedik, ötödik és hatodik galamb, 610db közül, mindegyik 1%-on belüli helyezést produkált ezzel. Mindenképpen jó jelnek tűnik, ha egy tenyészpárból az ember bepakol összesen 3db-ot, és mind a 3db benne van a kerületi első 6db között, egy ilyen brutál nehéz versenyen.Ők egy kísérleti párosításból születtek. Apjuk a csodálatos versenygalambom, a Kincsem nevű hímem, amely nyugdíjba vonulása után, 2021-ben második éve volt a tenyész dúcban. A Kincsem, igen megbízható, nagyon gyors rövid – középtávú galamb volt, egyetlen problémája, hogy nem szerette Magdeburgot (730 km) szembeszélben. Ezért 2021-ben a Lusta tojóval tettem párba, akinek már volt kerületi hosszú távú championelső fia.Ebből a tenyészpártól született három fiatal tojó az egész fiareptetést tekintve is kiemelkedőt produkált. A 29. Bakony és Környéke Sport Klubban az F (fiatalok) kategóriában a 02054 kt a második, a 02082 kt a negyedik, a 02053 kt az ötödik. A kerületi championok között a 02054 kt az ötödik, a 02082 kt a hetedik, a 02053 kt pedig a nyolcadik champion.

B.Á.: Ez nagyszerű teljesítmény. Ön szerint ez a három tojó, az aukció legértékesebbjei?

I.L.:Ezek nagyon jók, de szerintem másik 4db tojó az aukció legértékesebb galambjai, melyek szintén testvérek, a 02003 kt, a 02035 kt, 02061 kcst és a 02062 kt. A 02061kcst 4 úton 4 helyezést szállt, kerületi 4. champion, a 02035 kt és a 02062 kt egyaránt 4 úton 3 helyezést szállt, mindhárom galamb a champion listán a kerület első 31dbgalambja között van. A 02003 kt pedig valódi sztár, ő a kerület legjobb fiatalja, 4 úton 4 élhelyezéssel, a championok között is első és az F kategóriát is megnyerte, a 4 kerületi helyezésének átlaga 1,44%. A 4db galamb értékét a teljesítményen kívül az adja, hogy a legjobb tenyész tojóm, a Cseles tojó fiai. A Cseles tojó több hímmel is csodálatos versenygalambokat adott.2021-ben a kerületi középtávú champion első és második hím is az én galambom, egyik kettő a másik három éves. Mindegyiknek a Cseles tojó az anyja, de mindegyiknek más az apja(mellékelek fotót és származást ezekről). Ez nagyon szépen mutatja, hogy a Cseles milyen örökítő. Nagy érték számomra ez a tenyésztojó, ami tojást megtojik, azt mind felneveltetem, az őszieket saját magamnak. A versenyző lányai mennek aukcióra, az őszi fiai, megmaradnak nekem tenyész célra. Már tavaly is meghagytam a Cseles összes őszi fiát tenyész célra.

B.Á.: Ennek a tojónak, ennyi fiát teszi tenyészbe?

I.L.: Olyat találtam ki a tenyésztésben, amit több mint 40 éves pályafutásom alatt soha nem csináltam. Voltak fantasztikus versenygalambjaim, amikor a versenyzésből kiöregedtek, tenyészbe kerültek. De egy-egy ilyen szuper galamb a tenyész dúcban, csak egy volt a sok közül. Tenyésztettem belőle, de nem szaporítottam el, nem tettem egy csomó fiát tenyészbe, még akkor sem, amikor már bizonyítottak. Nem akartam, hogy egy vonal nagyon túlsúlyba kerüljön, inkább a sokszínűségben a sok párhuzamos jó vonalban gondolkodtam a tenyészdúcban.Ezért inkább sok behozott galambot favorizáltam,ahelyett, hogy a saját szuper galambomat szaporítottam volna el. A behozottaknál sokszor nem követeltem meg, hogy a szüleik és testvéreik klasszis versenyzők legyenek, elég volt, ha a családfában valahol hátrébb voltak jó galambok. A behozottaknál a névnek és a származásnak túl nagy jelentőséget tulajdonítottam, később nagyrészükről kiderült, hogy semmit sem érnek. Most már bánom, hogy így csináltam, ezután másképp lesz.15 pár tenyészem van minden évben, ebből 1 pár a Cseles és a párja, és van még 14 pár. Arra törekszem, hogy egy-két éven belül mind a 14 tenyészpár, egyik tagja a Cseles tojó fia legyen. Ha sikerül 7db hím és 7db tojó fia lesz tenyész a Cselesből. Ezeket pedig nagyteljesítményű, idegen vérvonalú galambokkal keresztezem. Így pár év múlva a versenydúcomban, minden versenygalamb a Cseles unokája lesz. Igyekeznem kell a terv végrehajtásában, mert nálam a tenyészek is kijárnak, a Cselest esetleg elkaphatja a ragadozó, és akkor oda a terv.

Cseles tojó Származása

B.Á.: Akkor legalább a Cselest miért nem zárja be?

I.L.:Egyrészt azért mert egyáltalán nincs zárt tenyész részlegem és nem is tervezek ilyet kialakítani. Másrészt, ha az az elvem, hogy nálam a tenyészek is kijárjanak, akkor egyet sem zárhatok be, mert akkor szembe megyek a saját koncepciómmal. A Cseles imád repülni, mindig az elsők között repül ki,ha nyitom a kijárót. Az, hogy ilyen gyerekei vannak, az részben annak is köszönhető, hogy kora tavasztólőszig a szabad galambok életét éli.

B.Á.:Ez az egy tenyész tojó, ekkora hangsúlyt kap a jövőben?

I.L.: Igen. Sosem bocsátanám meg magamnak, hogy a kezembe volt egy ilyen klasszis tenyésztojó, és nem próbáltam meg, hogy rátenyésszek. Talán a ValereDesmet iránymutatása is hatott rám. Aki nem ismerik a történetet, azok közül sokan talán azt hiszik, hogy a Desmet-Matthijs páros, ahogy a Klare-46 galambot kitenyésztették, az valami rendkívüli tenyésztői munka volt, nyilván több évtizedes és több generációs tervezett tenyésztés, rokonpárosításokkal és keresztezésekkel. A valóság azonban teljesen más. 1945-ben vége a háborúnak, nagy az öröm, végre béke van, és a galambászok ismét hódolhatnak szenvedélyüknek. ValereDesmet és a sógora vesznek egy helyről egy jónak tűnő tojót, máshonnan egy hímet és 1946-ban ezekből megszületik a Klare-46, később erre a galambra épül az egész Desmet-Matthijs törzs, majd pedig a fél világ postagalamb állománya. Tehát ennek a galambnak a kitenyésztése csupán szerencse volt, nem pedig tudás. A ValereDesmetnagysága egyrészt abban mutatkozott meg, hogy úgy tudta gondozni versenygalambjait, hogy a Klare-46 fantasztikus versenyképessége meg tudott mutatkozni. Másrészt felismerte azt, hogy erre a galambra rá kell tenyészteni. Nálam a Klare a Cseles tojó, csak a Cseles tojó 2021-es lányai 29 éves, és öt generációs tenyésztői munka gyümölcsei. Ha nyolc kört futnék Belgiumban, zsebemben egy nagyon komolyan feltöltött bankkártyával, akkor sem biztos, hogy tudnék venni ilyen örökítő képességű tenyésztojót. Akkor miért ne próbáljak meg rátenyészteni? Érzelmileg is rendkívül kötődöm a Cseleshez és utódaihoz, 1993 óta tenyésztem ezt a vonalat.

B.Á.: Ha 29 év alatt 5 generációs a tenyésztés, akkor ebben a vonalban átlagosan majdnem 6 évente volt csak generációváltás, ma sokan azt mondják, ez nem korszerű, sok galambásznál évente – kétévente van generációváltás, mi erről a véleménye?

I.L.:Én is hallottam ezeket a nézeteket, azt mondják felgyorsult a világ, nincs idő 5-6 évenkénti generáció váltásra.  Pont amiatt emelkedik ki ez a tenyésztojó a tenyésztojók sokaságából, mert nem „korszerűen” lett tenyésztve. 1993-ban kelt a Cseles őse a 6536 kcsh, aki 1997-ben képviselte a kerületet az országos kiállításon. Amikor ezt a hímet tenyészteni kezdtem, voltak jó gyerekei. Na és akkor mi van!? Lehet, hogy egy másik tojóval még jobb gyerekei lesznek, ki kell próbálni, a gyerekeit tesztelni kell, de egy versenygalambról leginkább 2 évesen mutatkozik meg, hogy egy klasszis versenyző, vagy csak átlagos, vagy csak egy vacak, ezzel pedig megy az idő. Nálam nem elég, hogy a galamb fiatalon jól repül, vagy egy évesen jól repül, ezek nagyon pozitív jelek, de egyáltalán nem garancia arra, hogy ez egy jó galamb, a döntő a kétéves teljesítménye. Egy tenyészgalambot több tesztpárosításnak vetek alá, és a vonalat csak abból viszem tovább, amelyikkel a legjobb versenygalambokat adja. Ha belekerül a vonalba egy átlagos, vagy vacak galamb, akkor mit ér majd a vonal – semmit, előbbutóbb kuka az egész. Minden generációban több tesztpárosítás, majd az utódok tesztelése versenyeken – legalább két éves korig, és csak a legjobb kombinációt viszem tovább. És a következő generációban megint, és a következő generációban megint, és megint és megint, és csak nagyon ritkán teszek kivételt. Ritka az, hogy egy párosításból tenyészbe teszek úgy, hogy nem tesztelem évekig a pár gyerekeit.Na ezért volt átlag csak 6 évente generációváltás, igaz ez nem „korszerű” tenyésztés, de őszinténszólva,engem ez egyáltalán nem érdekel.

B.Á.: A Cseles kitenyésztése véletlenszerű vagy tudatos volt?

I.L.: Attól függetlenül, hogy keresztezett galamb, abszolút tudatosan párosítottam a szüleit. A 2003 év leggyorsabb magyar középtávú galambjának a tojó testvéréhez párosítottam a Szabó Gézától behozott szuper GabyVandenabeele vérű tenyészhímemet, ami aBliksemre van rokontenyésztve. Viccesen azt szoktam mondani, Magyarország leggyorsabb középtávú galambját, nem bírta aGabyBliksemje lerontani. Amikor elmondom a galambászoknak, hogy maga a Cseles egy negyedik generációs keresztezett galamb, látom rajtuk, hogy el sem hiszik. Nem is tudják elképzelni, hogy úgy is születhet klasszis tenyészgalamb, hogy a családban nincs anya –fia, és édestestvér párosítás. Pedig pont a Desmet-Matthijs-ék Klare-46 galambja a példa, ez egy keresztezett galamb volt, és mégis rá épül a fél világ postagalamb állománya. Persze az igaz, hogy a Cseles vonalában vannak behozott rokontenyésztett galambok, mint ahogy említettem pl. az apja a Bliksemre vanrokontenyésztve. Viszont én már nem törekedtem ezen felül semmi rokon párosításra.  Mint már említettem pár év múlva a versenydúcomban, minden versenygalamb a Cseles unokája lesz. Mindez, úgy valósul meg, hogy sem ezek az unokák, sem a szüleik, nem rokontenyésztett galambok. Egyébként nem vagyok ellene a távoli rokontenyésztésnek. Ha valamikor a Cseles fiai is kiöregedőben lesznek a tenyészdúcból, akkor a Cseles legjobb unokáit fogom párosítani a legjobb dédunokáival, illetve ezek tojó testvéreivel, ezek az utódok versenyzésre és tenyésztésre is jók lesznek. Tehát évtizedekre előre kidolgoztam a tenyésztési koncepciót,remélem majd a versenyeredmények alátámasztják az elgondolásomat.

B.Á.: Nyilván próbált már ki a Cseles gyerekei közül tenyészbe.

I.L.: Igen. 2021-ben már 7db fia volt tenyészbe, és nagyon meg vagyok velük elégedve.

B.Á.:Az árverési kollekcióból eddig 8db versenyző tojó fiatalt említett, a többi 5db-ról mit kell tudni?

I.L.: A 02018 kt (Cseles unoka – ez a galamb rokontenyésztett egyedül a kollekcióban) 4 út/4 élhelyezés, kerületi második champion, F kategória 18.A 02057scst (Cseles unoka és Dr. Kassai Péter Csoda tojójának is unokája) 4 út/4 élhelyezés, kerületi harmadik champion és az F kategóriában kerületi tízedik. A 02048 kkt (Cseles unoka) 4 út/3 élhelyezés, kerületi kilencedik champion és az F kategóriában kerületi tizenegyedik. A 02015 kt (Cseles unoka) 3 út/3élhelyezés. A 02011 kt 4 út/3 élhelyezés kerületi hatodik champion és az F kategóriában kerületi harmadik.

B.Á.: Még valamit kívánna mondani azoknak, akik licitálni szeretnének a galambjaira?

I.L.: Ráírtam a származási lapokra – melyik utakon – hány darabból – hányadikak lettek. Ezeket a helyezéseket nem külön listákból szedtem ki, ezek mind kerületi helyezések.Az aukcióra kínált fiatalok mind versenyeztek, így dokumentált eredményeik vannak, mely adatok, bárki számára elérhetők az interneten. A veszprémi Y-01 egyesületben, a Bakony és Környéke Sport Klubban versenyzem. 2021-ben két szomszédos kerület egyesülta Bakony és Környéke Sport Klubban, egymás kölcsönös segítése és a gépkocsipark hatékony kihasználása érdekében. A két kerület igen nagy területen fekszik, a szélső tagok mélységi távolsága 125km. Ezért rövid és középtávú, valamint a fiatalok versenyén a két kerületnek nincsenek közös útjai, csak a hosszú távú utakon rendezünk közös versenyeket. Eredményeim a 29. Bakony és Környéke Sport Klubon belül a Keleti Versenykerületnél találhatók meg. Kívánom, hogy új gazdáiknak ezek a galambok legalább annyi örömet szerezzenek, mint nekem szereztek!