Versenygalambjainál a szezon alatti folyamatos mozgásban tartást tartja eredményessége egyik legfontosabb kulcsának Balázs Attila

Versenygalambjainál a szezon alatti folyamatos mozgásban tartást tartja eredményessége egyik legfontosabb kulcsának Balázs Attila

Az általános -, a középtáv – és a fiatalok bajnokságát is sikerült megnyernie az idei évben Balázs Attilának, a 12.számú Tatabánya Tagszövetségben. A tizenötszörös kerületi bajnok kemény edzésprogramot követve készíti fel madarait a szezonra.

 Ahogy oly sok postagalambász, úgy Balázs Attila is gyerekként kezdett el érdeklődni a madarak iránt. Családjában ő volt az egyetlen, aki ezzel foglalkozott, édesapjától kapott parlagi és dísz galambokat, melyeket ő gondozott. 16 évesen kezdett el postákat versenyeztetni, akkor még csak hobbi szinten a D-19-es mányi egyesületbe. Pfendert Antal és Zábráczki Lajos többszörös bajnokok vették szárnyai alá az indulást követően, galambokkal és a tartási technológiával kapcsolatos tanácsokkal látták el. Az elmúlt 8 évben pedig már maga Balázs Attila is többszörös bajnokká, országos szinten is eredményes galambásszá vált.

A módszer

Versenyállománya 35-40 párból áll, amelyek özvegységi módszerben repülik végig a szezont. A bajnokság végeztével szabad választás alapján költenek ki és nevelnek fel egy fiókát, majd szétválasztja a madarkat, akik október végétől kezdődően a dúcba zárva várják a tavasz beköszöntét. Márciusban a tenyészeket mindig irányítottan, boxba zárva párosítja, a versenyzőknél csak néhány tojó és hím esetében teszi ugyanezt. A szezonban aktívan repülő galambok többsége a tenyészek alól első körben kelt tojásokat nevelik fel. A fiókák leválasztását követően özvegyít, a tojók és a hímek saját, külön bejáróval ellátott dúcrészükben készülnek a versenyekre.

Madarai ellátását nem bízza kizárólag a készen kapható keverékekre, azokat mindig egyénileg, különböző magokkal elegyíti. Versenyzőit a szezon alatt fázisosan eteti. Hazaérkezéskor az özvegy keveréket a diétással együtt alkalmazza. A hét első napjaiban aztán csak a könnyedebb összetételt adja madarainak, a hét közben hagyományos özvegy takarmányt etet. A gyűjtés napjának reggelén teljesen borsó mentes eleséggel indítja útnak galambjait. A fiatalok esetében saját keveréket használ. Télen mivel madarai zárva vannak, így könnyű 30-40%-ban árpát tartalmazó takarmányt etet.

A felkészülési időszakban és a versenyek ideje alatt is galambjainál a folyamatos mozgást tartja fontosnak. Ezért tavasszal, ahogy megkezdődnek a ház köri repülések akkor mind a tojók, mind a hímek esetében kötelező az egy óra repülés reggel és délután is. Az első megmérettetés előtt 2-3 héttel kezdi meg a magán tréningezést, heti 2-3 alkalommal. A szezon közben a rövidtávú versenyek ideje alatt hét közben kétszer is hordja galambjait, majd ahogy nő a táv, úgy csökkenti ezt a számot heti egyre. Özvegy madarai hét közben csak ilyenkor a 40-50 kilométeres útról hazaérve találkoznak. Fiatalajit sötétítéses módszerben készíti fel a nyár végi- őszi bajnokságra. A leválasztás után három hétre kezdi el és körülbelül két hónapig tarja így galambjait. Ez idő alatt nem kényszeríti a ház körüli repülésre a fiatalokat, cserébe délelőttől egészen kora estig lehetőségük van a szabadban szállni. Ezt követően erős félhomályban töltik a nap hátralévő részét a madarak. A magán edzések itt is két héttel az első verseny előtt kezdődnek és heti több alkalommal kell repülniük. Összesen 6-8 utat teljesítenek a fiatalok az első versenyt megelőzően.

Gyógykezelések kapcsán az alapos ellátás híve. Dr. Schindler Gábor állatorvos tanácsait követi. Folyamatosan védekezik trichomonas ellen. A télen féregtelenítéssel kezd, majd decemberben oltja első körben madarait paramyxo ellen. Ezt még kétszer ismétli a szezon kezdete előtt. Paratífusz ellen először előitatást végez, majd ezt követően vakcinázik. A bajnokság alatt két hetente kúrál trichomonas ellen, 2-3 alkalmanként váltja, hogy milyen szert használ, így nem alakul ki rezisztencia. A meleg idő beköszöntével pedig trichomonasszal váltásban a légúti kezelés kerül sorra. Mindezek mellett pedig az idény során folyamatosan vitaminokat is ellátja madarait a jó immunrendszer fenntartása érdekében.

Top galambok

Galambházának gerince Grampsch Istvántól szerzett madarakból áll, akitől 2000-es megismerkedésük óta kap kiváló egyedeket, de több Vincze Gézától származó tenyész is megtalálható dúcában. Tagszövetségi versenytárásával Mészáros Zsolttal is gyakran közös költésekkel, keresztezésekkel frissítik, erősítik egymás állományát. Domináló vérvonalai és legeredményesebb versenyzői az eredeti Van Den Bulck, Andreas Drapa és Schaerlaeckens madarak leszármazottjai.

A DV 01769-17-402 számú tojó eredeti Andreas Drapa, a tenyészállomány meghatározó madara. A kiváló eredményekkel büszkélkedhető Pokerface néven ismerté vált galamb közvetlen leszármazottja, mely a bicskei dúcban is kiváló utódokkal rendelkezik.

A 2016-N-04293 számú tojó már fiatalon is bizonyított, öt helyezést repült, mellyel champion lett. Pályafutása során összesen 33 helyezést szállt. 2018-ban országos második helyet szerzett.

Az idei Magdeburg Szuperkupában országos 7. helyét illetve tagszövetségi 1. helyet szerezte meg a 2017-N-9083 számú tojó. Az országos sikerrel együtt összesen 34 helyezést gyűjtött már össze, több hosszútávú versenyen is már bizonyított. 2018-ban nemzeti hosszútávú bajnokcsapat egyik madara.

A 2012-D-480664 számú, versenyzőként 27 helyezést szállt, kiemelkedő tenyészhím gyereke a 2016-N-04239-es tojó. Az anyja ágon Grampsch Istvántól származó madár háromszor volt champion.

Kancsár Ferenc és Grampsch Istvántól a dúcba került galambok leszármazottja a 2016-N-04265számú hím, mely Európa-kupa nyolcadik is volt, de a 2017-N-2083 -hez hasonlóan a 2018-as nemzeti győztes csapatban is benne volt.

Az állomány Kopman vonalát képviseli a 2012-D-480664-es hím, melynek több gyereke is champion címet szerzett, míg versenyzőként 27 helyezést gyűjtött.

100%-ban Ad Schaerlaeckens szülők leszármazottja a 2015-02-36623 számú kék hím, mely a mai tenyész bázis meghatározó galambja, versenyzőként 36 helyezést repült.

A 2016-N-04179 számú tojó Pepermans apával büszkélkedhet. 2018-ban benne volt a csapatban, mellyel nemzeti hosszútávú bajnokságot nyert Balázs Attila, összesen pedig 37 helyezést repült. Legjobb tíz eredménye 0,79%-os.