Tóth Pál emlékére…

Tóth Pál emlékére…

40 éves szinte töretlenül sikeres állomány, 3 országos bajnoki és több dobogós helyezés, megszámlálhatatlan kerületi győzelem, 4 Olimpikon galamb. Így lehetne mindössze egy mondatba összefoglalni egy legendás galambász évtizedes pályafutását, eredményeit. Azonban Tóth Pál sokkal többet jelentett a hazai postagalamb sportnak díjainál, sikereinél.

Elment egy Bajnok! Elment egy Mentor! Elment egy kivételes tenyésztő! Elment egy kiváló Sporttárs, aki kapcsán egyáltalán nem túlzás az a kijelentés, hogy született galambász. Tóth Pál 1950-ben Mátraderecskén látta meg a napvilágot és hat évvel később kapta meg első madarait. Minden akkor kezdődött el.Egy olyan szerelem volt ez számára, mely egész életén át töretlen lelkesedéssel kísérte végig. Saját elmondása alapján a postagalamb újságokból tanult meg rendesen olvasni is, de ez az állandó tudásvágy, fejlődni akarás később is megmaradt. 18 évesen lett először egyesületi tag, de 1977-es Szolnokra költözése után vette kezdetét egy új korszak pályafutásában.

1981-ben az akkori Kelet 1 kerületben, mely Albertirsától Karcagig terjedt, szerezte meg első bajnoki címét, melyet a következő két évben sikerült megvédenie. Szintén ez idő tájt kezdte el mára legendássá vált állományának kiépítését. Tóth Péter a 19 sz. Törökszentmiklós és környéke Tagszövetség elnöke, egyben klubtársa a Marcel Desmet fajta egyik királyaként emlékszik rá. Ritka és szinte példátlan, hogy valaki ennyi ideig tiszta vérben tudja ezeket a madarakat tenyészteni.A könnyen kezelhetőségük, szelídségük és kitartásuk miatt szerette ezeket a galambok. Ugyanezen tulajdonságok őt magát is erősen jellemezték, sosem adta fel, mindig reménykedett és küzdött. Nála az a bizonyos pohár mindig félig tele volt.

2014-ben a kerület összes csapatbajnoki kiírását megnyerte. Rövidtávú bajnokságban 2016 és 2020 között minden évben dobogós helyezést ért el: 2016,2017,2019 években első, 2018-ban harmadik, 2020-ban másodikként végzett. Középtávon is remek eredményeket tudhatott magáénak.2016-ban második lett, 2017-ben, a dobogós helyezésről éppen csak lecsúszva, negyedik, 2018-ban pedig első helyen zárt. Sprint kategóriában is eredményesen versenyzett, 2017-ben és ‘18-ban második helyet szerzett, 2019-ben és 2020-ban megnyerte ezt a kategóriát. 2021-ben röpcsoporti csapatbajnok, illetve a Nyitrai Ferenc emlékverseny szenior csapatbajnoksága. 2011-ben fiatalok országos kiírását nyerte meg, 2015-ben és 2016-ban két egymást követő évben rövidtáv nemzeti bajnoka. Teljes győzelmi listáján több mint 30 bajnoki cím szerepel.

Mindenki, aki ismerte tudhatja, hogy mint egy vérbeli tenyésztő, ő is órákig tudott galambjairól és általánosságban a galambászatról beszélgetni, legtöbbször épp ez okból volt utolérhetetlen telefonon. Tóth Péter szerint ez volt az ő második anyanyelve, mindent tudott erről a világról és ezt a tudást szívesen osztotta meg társaival. Szeretett a középpontban lenni, a klubhelyiségben is középen foglalt helyet és mindenre figyelt.

Az utóbbi hónapokban kissé meggyengült egészségügyi állapota ellenére is gőzerővel, az évek során kialakított és remekül működő rendszere alapján készült az idei szezon megmérettetéseire, várta és titkon remélte az újabb sikereket. Tóth Pál többszörösen is bizonyított, lelkiismeretesen gondozott
állománya hamarosan aukciónkon kerül értékesítésre.