Természetes módszerrel lett általános bajnok Nagy Imre

Természetes módszerrel lett általános bajnok Nagy Imre

14.számú Nyugat-Dunántúli Tagszövetség Vas megyei röpcsoportjának általános bajnoki címét szerezte meg 2020-ban Nagy Imre, aki versenytársként tekint galambjaira, ezért fontosnak tartja a rendíthetetlen kapcsolatot tenyésztő és madár között.

A helyi templom tornyánál élő galambok voltak az első kapcsolata a madarakkal Nagy Imrének, aki kakukktojásnak számít a családban, hiszen korábban senki sem foglalkozott ezzel. 1999-ben Tóth Péter szintén jáki tenyésztőtől 4 darab fiatalt kapott, ezek voltak első postái. 2003-ban lett tagja először a szombathelyi H-01 egyesületnek, majd a G-09-nek. Egy évvel később, a fiatalok bajnokságán már indult, a székesfehérvári versenyt klub elsőként zárta. A kezdetekben Tóth Antal, illetve a Horváth testvérek Zoltán és Ernő segítették. 2011-ben egy rövid időre felfüggesztette a sportot, majd 2015-ben újult erővel tért vissza. 

A módszer

Versenygalambjai a szezon alatt is folyamatosan költenek, természetes módszerben tartja állományát. Idősebb galambjai október végéig, míg fiataljai november közepéig kijárnak repülni. A párok a nagyvedlést is együtt töltik, csak december elején választja külön a tojókat és a hímeket. A teljes állományt egyszerre, irányítottan párosítja össze, de megszokott sikeres duót nem választ szét. A tavaszi költéstől kezdődően egy fiókát folyamatosan nevelnek a versenyzők.

Március végétől repülnek ki madarai, ilyenkor még egész napos szabad mozgásra van lehetőség. Ahogy az első költés fiatalja nő és a bajnokság közeledik, folyamatosan állítja át postáit a napi rutinra. A hímek napi kétszer, míg a tojók egyszer, a reggeli fészekváltást követően repülnek a ház körül. Ilyenkor 40 percet ad Nagy Imre galambjainak. Hagyja állományát, hogy szabadon, annyi időt töltsenek a levegőben amennyit szeretnének, nem hajtja galambjait, mivel nem szeretné ezzel felborítani a tenyésztő és madara között kialakult kapcsolatot. A versenyek kezdete előtt 3-4 magántréninget tart, míg szezon ideje alatt heti kétszer a körülbelül 25 kilométerrel lévő Bükkhöz, majd az 55 kilométeres Sopronhoz viszi el a bajnokságban szereplőket.

A kezeléseket december elején kezdi a paratífusz elleni itatással, melyet a féregtelenítés követ. Az év elején oltja madarait paramyxo ellen, míg párosítás előtt 2 héttel egy 7 napos trichomonas kúrát tart az állománynak. Ezt a letojást követően egy rövidebb 3 napos kezelés formájában megismétli. A légúti betegségek megelőzése ellen a tiszta dúcot tartja a legjobb fegyvernek, ezért napi szinten takarítja galambházát. Gyógyszeres megelőzést általában a második tréninget követően alkalmaz, a szezon során pedig 3 hetente 2 napot kezel légútra. Trichomonas ellen a versenyek között 2 hetente 2 napot itat.

Saját recept alapján kialakított és kevertetett takarmányt etet madaraival egész évben. Télen is nagy hangsúlyt fordít galambjai ellátására, az eleség összetételére, valamint az emésztők és vitaminok adagolására is. Ilyenkor is alapkeveréket ad állományának, melyet a versenyszezonban erősít. Hazaérkezéskor könnyedebb, diétás keverékkel várja haza versenyzőit. Ha a fészekállapot megkívánja, azaz kis galamb van a fészekben, akkor az esti etetésnél már csak fél adag diétás és fél adag versenytakarmányt tölt az etetőbe. Az érkezést követő napon gyógyszerez, ilyenkor is még 50-50% a takarmány aránya. Utána folyamatosan építi fel madarait, a cél, hogy a pakolást megelőző napon már a hétvégi út teljesítéséhez szükséges kondíciót elérjék a galambok.

Top galambok

30 pár versenyzőből és 16 pár tenyészből felépülő állománya nagyrésze a Horváth testvérektől kapott Van Loon és Gaby Vandelabeele madarakra épül, melyekbe egy berepült német Delbar vonal van belecsepegtetve. A tenyészdúc 11 madara erre a családra épül.

Kiváló verseny eredményekkel és jó utódokkal is büszkélkedhet a 2015-D-947388 számú kék hím, mely pályafutása során 31 helyezést szerzett. Prágából 358 kilométert repülve 1968 indulóból volt harmadik, de 3065 madár közül ötödikként teljesítette a 240 kilométeres velká bitesi távot is.

Huszonnyolc lista helyezést szállt a 2017-N-7581 számú hím, melyek között megtalálható magdeburgi 2.hely is 669 kilométerről, és a Velká Bitesből elért 2. helyezés is, amikor 3211 galambot előzött meg.

A 2018-N-12350 számú tojó a tavalyi szezonban Prágából (358 km) és Melnikből (388 km) is első helyet repült, előbbinél 3265 madárből, míg utóbbinál 988 galambból állt a mezőny. Összesen 17  eddig 20helyezést ért  el, legjobb tíz eredményét pedig 0,57%-on teljesítette.

Megbízható teljesítményt nyújt a rövidebb versenytávokon a 2018-D-383222 számú hím, mely eddig összesen 20 helyezést gyűjtött be. Évesen a 358 kilométeres prágai távot negyedikként, a 279 kilométeres humpoleci versenyt pedig tizedikként zárta.

Szintén 20 helyezést szállt a 2017-N-7584 számú kék tojó, mely legjobb tíz eredményét 1,48-on teljesítette. Két évesen Grimmaból 536 kilométerről volt első, Prágából pedig hetedik.

Ehhez a jól bevált családhoz és állományhoz szerzett be keresztező partnereket az elmúlt évben. Többek között újabb Gaby Vandenabeele egyedek, valamint a hódmezővásárhelyi Kovács Mihálytól Eijerkamp vérvonalú, illetve Koczián Józseftől Vercammen származású galambok is érkeztek a jáki dúcba. A jövőben a versenyzés mellett a friss állomány kiépítésére szeretne nagy hangsúlyt fordítani, mindamellett, hogy versenybizottsági elnökként az összetartó közösség és megfelelő utánpótlás biztosítását is kiemelt feladatának tekinti.