NYITRAI FERENC A JANSSEN KIRÁLY

NYITRAI FERENC A JANSSEN KIRÁLY

Visszatekintve a magyar postagalambsport több mint száz éves történelmébe, mindig voltak olyan meghatározó, karizmatikus egyéniségek, akik az adott korban az átlagnál többet tettek sportunkért, akiknek tevékenysége meghatározó szerepet játszott a fejlődésben, akikre az utánuk következő generáció hálával és nagy tisztelettel emlékezik.

Nyitrai Ferenc 67 évet élt, cég alapító és tulajdonos, aki egy kevésbé fejlődött térségben sok-sokember számára munkalehetőséget biztosítva, maga is keményen napi 12-14 órát dolgozott.

Kiváló manager és példás családapa, aki rajongásig szerette családját, akinek gondolatait a munka, a család, a közösségért való tenni akarás, az állatok szeretete és szenvedélye, a postagalambsport töltötte ki.

Így vallott önmagáról: „Amióta eszemet tudom és megtanultam járni, mindig voltak állataim, de különösen a lovakhoz és galambokhoz vonzódtam. Nagy hatással volt rám és a mai napig lenyűgöző a postagalambok egyedülálló képessége, a velük való foglalkozás, a tenyésztés és versenyzés mással nem pótolható, hasonlítható öröme. Mint önmagammal szemben is igényes ember célul tűztem ki, hogy a világ postagalambsportjának élvonalából szerzem be galambjaimat, csakis azok legkiválóbbjait vásárolom meg és létrehozok egy magas genetikai értékü tenyészetet, amit mások számára is elérhetövé teszek. Tudod— mondta —, tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sokan vannak köztünk olyanok, akikben megvan a hajlam és képesség, hogy kiváló versenyzők legyenek, de képtelenek arra, hogy a belga és holland sztárok galambjait megvásárolják. A nagy többség a családjától vonja el a galambászatra fordított pénzt. Mi barátommal, munkatársammal, Bárdos lstvánnal elhatároztuk, hogy segítünk ebben.”

Valóban létrehozta azt, aminek kezdő lépéseit Horváth János, Anker Alfonz a maga korában már megtette.

Szinte nincs olyan világsztár, akitől ne lenne egy-egy tucat original galambja a legkiválóbb törzsekből, családokból.

Ezek méltóan reprezentálják az Achil Leus, Jan Aarden, Silvére Toye, Norbert Norman, KarelMeulemans, Martha Van Geel, Emil Denys, Julien Vaneenoo, Piet Manders világhíressé vált tenyészeteit. De amit a Janssen törzsből beszerzett, az a kollekció szinte egyedülálló. Talán a holland nagymesterhez, Piet Mandershez tudnám öt hasonlítani. Nyitrai Ferencnek több eredeti Janssen galambja volt, mint az egész Magyarországon együttvéve a postagalambászoknak.

Rajta keresztül a „fél országban” repülnek a nem akármilyen eredményt elérő Nyitrai-Janssen galambok. Megszámlálhatatlan sok kerületi díjnyerő származik ezekből.

Bemutatunk néhány original galambot a „Nyitrai Dúc” archívumából:

Egyébként Nyitrainak soha nem volt szüksége reklámra.

Ö nem a galambokból és a galambászokból élt. Ö a galamboknak és galambászoknak áldozott, és nem keveset.

Tőle, messze az értékük alatt kapott galambot az, aki segítségért hozzá fordult, a barátai pedig ajándékba kaptak jobbál jobb galambokat. Szinte késztetése volt arra, hogy örömet okozzon másoknak.

“Tudod még néhány év, befejezem megkezdett üzleti beruházásaimat, addigra két kisebb gyermekem elvégzi az orvosi és állatorvosi egyetemet, és az állatorvos lányom átveszi a cég irányítását, és jut időm a galambokra is.” — mondja —, De rögtön sorolta távlati terveit.

Magával ragadó egyéniség volt.

Legnagyobb sikereinek egyike a Rostocki Hungária Grand Prix autós verseny nemzeti 2. díja.

Halála után a Nyitrai család 2016-tóI a magyar postagalambászoknak, minden évben Nyitrai Ferenc emlékversenyt hirdetett „Élversenyzők Bajnoksága” néven 3 kategóriában 500 ezer forint összdíjazással, amelyet az országos díjkiosztón minden évben átadtak 2016 óta mar 6 alkalommal.

Köszönet érte a Nyitrai családnak.

Kívánom, hogy galambjai hozzanak sikereket új tulajdonosaiknak, és legyenek a postagalamb állományok gyöngyszemei.

Horváth Zoltán