Megfelelő dúc, jól működő rendszer, folyamatos és erős szelektáció, kitartó, következetes galambászat. Ebben hisz Felek Árpád, a Békés kerület általános és hosszútávú bajnoka.

Megfelelő dúc, jól működő rendszer, folyamatos és erős szelektáció, kitartó, következetes galambászat. Ebben hisz Felek Árpád, a Békés kerület általános és hosszútávú bajnoka.

 1981 ben született,13 éves kora óta tart postagalambokat kisebb nagyobb megszakításokkal,2007 ben lépett be a p-17 csorvási egyesületbe,2008-ban rövid , középtávon,és fiatalok versenyén egyesületi bajnokságot nyert.Ezt követte még jónéhány egyesületi bajnokság,majd a 2012 ben az újonnan megalakult Békés kerületben fiatalokkal lett első.

Ennyivel azonban még nem volt elégedett,így erősítés gyanánt 2014-től Hollandiából és Belgiumból vásárolt galambokat,lehetőség szerint „kis létszámú” egybegyúrt állományokból.Az ott látottak,addigi szemléletét is megreformálták.2017 óta minden évben dobogós helyen végzett a bajnokságban,a legszebb eredményeket viszont a 2021 es év hozta számára,a kerületi általános,és hosszútáv megnyerésével.
 

A galambászat családi esemény a Felek dúcban. Sokat segít  párja,és Árpi fia a galambok ellátásában,együtt járnak gyűjtésekre,és órabontásokra. A versenyeken is közös az öröm vagy a bánat.166-818 km közötti távokon versenyeznek,az állomány ezen távokon jól szereplő galambokra épül.


KEZELÉSEK:

Versenyidőszak végeztével és tavasszal,szezon előtt a versenygalambok kezelést kapnak külső-belső paraziták ellen,ezután egy hosszabb átfogó kúrát trichomonas,és gram+,gram- baktériumok ellen.A két nagykezelés közt történik a kötelező paramyxo elleni védőoltás.Versenyszezonban érkezést követően,az út nehézségétől függően 2-3 napon át trichomonas,és salmonella elleni megelőző kezelést kapnak.Légúti betegségek ellen csak olyankor kezelnek,ha indokoltnak tartják,hűvösebb utak után,vagy,ha betegnek tűnő galambot látnak a közös ketrecben. 

VERSENYZÉS:

 Száraz özvegységi módszerrel versenyeznek,a versenyzők nem nevelnek fiatalt. Március derekán párba kerülnek,letojnak,majd kb. 2 hetes tojásokról kezdődik az özvegység.Tojók és hímek egyaránt repülnek,de a fókusz a tojókon van.Özvegyítés után a galambok egyedi fészekcellákba kerülnek,napi 2 szer 1-1 óra ház körüli tréning mellett 2 szer esznek és grittelnek.A versenyről megérkezett galambok földimogyorót kapnak jutalomként,nagyjából annyi szemet,ahány órán át kellett repülniük.

ELLÁTÁS:

Minden kiengedés után tiszta hely,és száraz padló várja a madarakat,heti 2 szer fürödhetnek.Fontosnak tartják a jó minőségű pormentes takarmányt,és a legjobb minőségű emésztőket.Heti 2 alkalommal sörélesztőt adnak a versenyzőknek.Vitaminokat nem használnak,helyette keddenként sárgarépát,és vöröskáposztát reszelnek nekik,kosarazás előtti napon pedig zöldhagyma szárat tesznek eléjük apróra vágva.

SZELEKTÁCIÓ:

 A versenyzők kiválasztása  120-140 fiatal galamb közül történik.Fejlődésük során folyamatosan keresik a gyenge láncszemeket,azonnal kikerülnek a fiatal dúcból az „álmos”, enervált, betegségre hajlamosabb egyedek,azok is akik huzamosabb ideig nem hajlandók repülni a falkával együtt,illetve amelyek egymás után többször is hamarabb befejezik a ház körüli repülést a többieknél.A fiatalok betegségét nem tartják ellenségnek,sőt minél hamarabb várják,hogy átessenek rajta.Ilyenkor néhány nap kezelés után a nehezen gyógyuló,erősen leromlott állapotú fiatalok is elhagyják a dúcot.Tréningek közben a notórius késők,lemaradók,és utolsók is elhagyják a dúcot,így a versenyeket  70-80db fiatal kezdi meg.Lehetőség szerint minden útra küldik őket,minimum elvárás,hogy az utakat könnyen teljesítsék,és lehetőleg egy kerületi helyezésre képesek legyenek.

A fiatalversenyek után kb 20-30db egészségesen átvedlett fiatal kerül a versenydúcba,de ott sincs sok lehetőségük lazítani.Néhányuk azonnal kiesik,ha nem tud a rendszerbe beilleszkedni.A felnőttek versenyén az éveseknek 4-5 útjuk van „elkapni a fordulatot” ezután kikerülnek a dúcból azok,akik a fiatalként sem mutattak túlzott igyekezetet,és addigra sem hoztak helyezést.Ezután a versenydúc „megtisztul”, az állomány átláthatóvá válik, és jöhetnek a nehezebb utak azoknak a galamboknak,amelyek megfeleltek a fenti elvárásoknak.A versenydúcban maradás feltétele az 1000-1400m/p közötti utakon való jó szereplés. A túl könnyű,vagy túl nehéz utak nincsenek figyelembe véve selejtezésnél.Szezon végeztével a veszteségekhez,illetve a versenyzők minőségéhez,állapotához mérten 15-20db öreg galamb telel át,és egészül ki ismét 20-30db egyévessel.