Kóczián Team: amikor a tenyésztés és a versenyzés összeér

Kóczián Team: amikor a tenyésztés és a versenyzés összeér

Több tagszövetségben is megméretteti magát a Kóczián Team a szezon során, de a bajnokság szempontjából a Dunakanyar versenykerületben elért eredményeik számítanak. Itt a tavalyi szezonban a generál és általános összetett győzelem mellett, hosszútávon is sikerült diadalmaskodniuk.

A galambszeretet már gyerekként beleivódott Kóczián Józsefbe, akinek szomszédjai között több galambász is akadt. A különböző típusokra történő tenyésztés foglalkoztatta, azonos színekre koncentráltan tartott galambokat. Panák Lászlónál vált a versenyzés rabjává, tőle tanulta el az alapokat. A ‘90-es évektől kezdődően vesz részt a bajnokságban, miután egy környékbeli sporttárs felszámolt állományát megvásárolta. Pályafutása első 10 évében csak apróbb sikereket ért el. Ekkoriban a dúc gondozásában Vida Tibor volt segítségére. 2011-ben új szakasz kezdődött, nagy mennyiségben hozott be kiváló külföldi tenyésztőktől madarakat, melyek hamarosan meghozták a kívánt sikereket. 2015-től Balogh Imre korábbi kerületi bajnok foglalkozik a Kóczián Team versenygalambjainak ellátásáról és felkészítéséről, míg Kóczián József a tenyésztésre fókuszál.

A módszer

A több mint 200 darabból álló verseny állomány totál özvegységi módszerben vesz részt a bajnokságban. A szezon utolsó hétvégéjét követően a dúcot lezárják és majd csak februárban nyitják ki és engedik ki ismételten a galambokat. A tél a pihenésről, regenerációról és a hibátlan vedlésről szól. A jó idő beköszöntével párosítanak, a pontos időpont attól függ, hogy az adott évben egyszer vagy kétszer tojnak a verseny madarak. Általában az első kör tojást elveszik a párok alól, a második kör az, amelyet felneveltetik. Korábban nem minden páros nevelt ilyenkor, de idén a bajnokság összes résztvevőjétől megtartanak egy fiatalt tesztelés céljából. Sok esetben ugyanis a versenyzők alól született fiókából lesz a legeredményesebb madár. Kisgalambról özvegyítenek, majd felváltva, forgatva nevel a tojó és a hím. A versenyek és tréningek alkalmával a dúc egyedi kialakításának köszönhetően a galambokat be tudják terelni a szállító ketrecekbe anélkül, hogy egyesével kellene őket kézbe venni. Ez a nagylétszámú állomány és a stressz szint csökkentése miatt is fontos.

Tavasszal a ház körüli repülésekkel kezdődik meg a versenyszezonra való felkészülés. Ilyenkor felváltva, először a tojók, majd a hímek vannak kiengedve. Amint a csapat képes egy órát folyamatosan lerepülni, megkezdődnek a magántréningek, melyek alkalmával akár két naponta is viszik a galambokat. A legrövidebb út 20 kilométer a leghosszabb a légvonalban 80 kilométerre lévő szlovákiai Érsekújvár. A fiatalok esetében a tréningezés hasonlóképp történik. A főszezon végeztével kezdődnek a ház körüli edzések, majd a napi magánutak.

A nagy állománylétszám és a különböző kerületekben való versenyzés miatt kulcskérdés a megfelelő egészségügyi állapot fenntartása.Ebben Imrének segítséget nyújt Dr. Schindler Gábor állatorvos is.Nagy hangsúlyt fordítanak a megelőzésre, hogy már a legapróbb tünet megjelenésekor kezeljék a problémát, mivel a különböző szállítási körülmények nagy rizikó faktort jelentenek a fertőzések bevitelére és elterjedésére. Ezért hazaérkezéskor minden esetben trichomonas elleni vagy kombinált, több komponensű gyógyszeres vizet kapnak a galambok. Ezek a kezelések másfél napig tartanak, majd bélflóra javítóval segítik a gyorsabb regenerációt. A szezon végeztével ugyancsak egy mindent magába foglaló 8-10 napos kúrát tartanak. November- december környékén szalmonellára, trichomonasra, kokcidiózisra kezelnek, illetve féregtelenítenek. Az új évben oltanak első körben paramyxo és paratífusz ellen. A második körben pedig ismételten paramyxo és himlő ellen védik az állományt. A tavaszi párosítást követően ismételten trichomonas és Coli kezelést alkalmaznak. A fiatalokat először a leválasztást követően vakcinázzák paramyxo ellen, majd a második kört akkor kapják meg, amikor a benevezéseket készítik a bajnokságra.

Saját összeállítású recept alapján kevertetik a takarmányt. Télen és a bajnokság alatt is ugyanazt az összeállítást használják, pusztán a mennyiségben van különbség. Az eleség három féle kukoricát, ké féle napraforgót, kétféle cirkot, háromféle borsót és búzát tartalmaz. Az apró magokat külön adagolják, azok nem képzik a keverék részét. Fontosnak tartják, hogy a galambok folyamatosan jól ellegyenek látva táplálékkal. Egymást követően többször történik az etetés, addig kapják az ennivalót, amíg elfogy az adag. Alkalmanként kendert és kis darabokra tört mogyorót is adnak az állománynak, ezt minden esetben a rendes etetés végén szórják be. Télen egy hónapig etetnek csak árpát a galambokkal, azért, hogy az ilyenkor történő itatásos kezelés minél hatékonyabb legyen, az árpa fogyasztása ugyanis nagyobb folyadékbevitelre készteti a madarakat.

Top galambok

Az állomány többször is komoly szelektáláson megy át. Nem csak az eredményesség, de a dúcban való viselkedés is komoly szempont a létszámcsökkentésnél. A szezon közben is rostálják a madarakat, ugyanis sok galamb nem bírja hosszútávon a heti versenyek és a közben lévő két tréning súlyát.

A dúcba manapság már egyre kevesebb madár érkezik külföldről, miután 2016-ban az állomány gerincéül szolgáló gyémánt pár összekerült. Az NL 12-1232304 számú tojó 100%-ban Leo Heremans, a nagyapja a Rossi néven ismeretté vált madár, míg az NL 11-1344079 számú hím Heremans és Jos Vercammen ősökkel rendelkezik. A legfőbb tenyésztési elv, melyet ma már Kóczián József követ, hogy minden behozott galambot erre a családra tenyészt vissza.

Ehhez a szálhoz kötődik többek között a 2016-D-101651 számú madár, mely 2018-ban Sport B. kategória nemzeti negyedik volt. Ebben az évben Benesovból 413 kilométerről első helyet szerzett 3955 induló közül, de Jihlavából is szállt egy első és egy harmadik díjat.

Több unokájuk is kiváló eredményeket repült. A 2017-R-124392 számú tojó (Blue Angel) a tavalyi idényben 331 kilométerről Polnából ért el első helyet. Legjobb eredményei között szerepel még a 2018-as a 435 kilométeres dubeci verseny, ahol 2009 galambot utasított maga mögé és lett második, míg 1084 indulóból harmadik helyet szerzett meg Kuty-ból.

Testvére a 2017-R-124393-as tojó a 331 kilométeres polnái távról két első helyet is repült, de a németországi Holle városából induló versenyt 671 kilométerről negyedikként fejezte be 3790 induló közül. 2020-ban pedig Prága nyugatról induló megméretetésen is a leggyorsabbnak bizonyult 1571 galambot maga mögé utasítva. Eddigi pályafutása során összesen 26 helyezést szerzett.

A korábbi hosszútávú bajnok és magdeburgi első helyezett 2014-D-715205 számú tojó (Mani) gyereke a 2018-R-137364 számú madár felmenőihez hasonlóan gyűjti a kiváló versenyeredményeket. Egy évesen kerületi champion első volt és azóta is sorra szerzi az elismeréseket. A 236 kilométerre lévő hustopecei távról kerületi második és harmadik helyet is repült. Két év alatt összesen több mint 7100 díjkilométert repült, 21 helyezést szerzett, ezek 5%-on belül érte el.

Szintén már évesen megmutatta tehetségét Zumba, azaz az 2018-R-137001 számú kék hím, mely ekkor a kerületi champion lista ötödik helyét szerezte meg. 2019-ben Hustopeceből 236 kilométerről ért el első helyet, míg tavalyi szezonban Lipcse – Taucha 640 kilométeres távjáról bizonyult a kerület legjobbjának.

A 2018-R-137217 számú hím évesen többek között Cihoviceből 3160 galamb közül szerzett negyedik helyet, míg a hutopecei versenyről Dunakanyar zóna ötödik lett. Tavaly Lipcse – Taucha távot teljesítette elsőként.

2019-ben közel 3600 galamb közül ért el 15 helyet a 2018-R-137399 számú hím, mely tavaly 870 kilométerről Rostockból is szerzett egy második helyet.

Radeburgi harmadik és Lipcse- Taucha 640 kilométeres távjáról elért második hellyel is rendelkezik a 2018-D-421624 számú hím, melynek legjobb tíz eredménye 6%-os.

Az elmúlt évtized során begyűjtött számtalan kerületi és országos sikerek számát az idei szezonban is szeretné növelni a Kóczián Team.