Izer László megjegyzése az aukcióhoz.

Izer László megjegyzése az aukcióhoz.

Izer László megjegyzése az aukcióhoz.

 

Kedves galambászok!

Mivel ezen az aukción kizárólag a Cseles tojó unokái lesznek, röviden ismertetem a Cseles utódok 2022-es teljesítményét. 2022-ben a Cselesnek 2db fia versenyzett, valamint 1db kétéves és 12db egyéves unokája.

 

A 2022-es versenyszezonban sajnos megint rengeteg hátszeles út volt, amiket én nem nagyon szeretek. Egyesületünk földrajzi adottságai miatt a hátszeles utak zöme, nekünk egy csapás, még az északi szél elmegy, de minél nyugatiasabb a szél, annál nagyobbat bukunk.

A 12 útból csak 2 hosszú úton volt szembeszél.Véleményem szerint az nem baj, ha hátszélben is jön a galamb, az viszont baj, ha csak hátszélben jön a galamb. Kerületünk 12 utas általános bajnokságából 6 út esett az általam leginkább kedvelt 300-500 km közé. Sajnos a 6 útból egy sem volt szembeszeles, viszont 4 úton erős hátszélben reptettünk és csak 2 út volt, amit nem a hátszél döntött el, mert gyenge változó irányú szél volt. Ezen a 2 úton a kerületi első galambok sebessége 1400 m/perc alatti lett.Galambász életem apró örömei ezek az utak – kár, hogy évente csak 2db ilyen van. Most csak e kettő nem hátszeles –mértékadó középtávúútról írok bővebben:

 

2022.05.29. Teplic (dúctávom 492 km)

A kerületben indult 923 galamb.

Az élbe jövő Cseles utódok a kerületi listán: 1. – 4. – 6. – 7.- 8.- 30.

Csapatom kerületi első.

 

2022.06.26. Cihovice (dúctávom 340 km)

A kerületben indult 660 galamb.

Az élbe jövő Cseles utódok a kerületi listán: 3. – 4. – 5. – 33. – 86.

Csapatom kerületi első.

Ezen az úton együtt eresztettünk a 13-as kerülettel és a 04-es kerület Mezőföld csapattal.

A három kerületben indult 2629 galamb, ami a térségünkben június végén egy nagyon szép szám. Nagyon örültem ennek a közös versenynek, mert le tudtam mérni, hol tart az állomány középtávon egy nagyobb létszámú közös versenyen, ahol végre nem a hátszélben reptetünk.Az élbe jövő Cseles utódok a három kerület listáján: 8. – 10. – 27.

A közös listán a csapatversenyt 3-as befutóval számolták – a három kerület közös listáján a csapatom második lett. Ötös befutóval nem készült csapatlista, de megnéztem hogyan alakulnak az ötösök. Nekem a 2629 db galambból az első 33-ba volt az ötösöm, ami a legjobb ötös a három kerületben.

Sajnos novemberben a szövetség törölte a három kerület közös listáját, szerintük nem volt jogosultság közös listát kérni. Külön-külön a kerületek listái megtekinthetők, így az adatok valódisága, amit állítok, természetesen ellenőrizhető. Mindenesetre köszönet a 13-as kerület tagságának és a 04-es kerület Mezőföld röpcsoport tagságának, a közös versenyért, még akkor is, ha a közös lista kukába került. Reméljük a jövőben is tudunk közös versenyeket bonyolítani és talán még a jogosultságok is rendben lesznek.

 

2022-ben a középtávú utakon általában úgy válogattam csapatot, hogy az 1-es csapatban a három-négy kiváló középtávú öreg galambomat tettem, a csapatot pedig 6-7 évessel – zömében a Cseles egyéves unokáival egészítettem ki. Nekik köszönhetem, hogy sikerült megnyerni a kerületi középtávú bajnokságot. Az egyéves galambjaim teljesítményének még jó fokmérője az éves galambok a különböző champion listái.

  • Kerületi egyéves champion hímek a rövidtávú kategóriában: az első 6db közül 5db az én galambom.
  • Kerületi egyéves champion hímek a középtávú kategóriában: az első 7db közül 5db az én galambom.
  • Kerületi egyéves champion hímek az általános kategóriában: az első 12db közül 9db az én galambom.

 

A Cseles tojóra felépített tenyésztés 2022-es fiatal galamboknál futott fel igazán, ebben az évben a fiatal galambjaim több mint 90%-a Cseles tojó unokája. Sajnos pont kerületünk történetének egyik legrosszabb fiatal versenyszezonját sikerült lebonyolítanunk 2022-ben.

  • Az első útonKutybólhátszeles – északnyugati szélviharban reptettünk, a kerületi 6.csapat tisztes helytállás volt a galamboktól.
  • A második útonHustopecéből olyan napon versenyeztünk, melyen az egész országból csak három kerület reptetett, sajnos mi voltunk az egyik. Hideg idő, erős oldalszél, az utolsó 150km-en teljesen zárt felhőzet, a Bakonyban és a Balatonfelvidéken egész nap esett az eső. Az esőben egész nap jöttek a galambok – nagy veszteségek voltak a térségünkben.
  • A harmadik úton Velka Bitesnél utólag derült ki, hogy sikerült beleengednünkegyütt eresztő három távoli kerület közösen eresztett falkájába. A galambok ismét egész nap jöttek, az egész kerületben nagyon komoly veszteségek lettek.
  • A negyedik út az előző két katasztrofálist út miatt akerületünkben elmaradt.

 

Az aukcióra Velka Bitesig megreptetett, a kétkatasztrófálisútról is hazajött 11 db tojó fiatal galamb kerül, melyek mind a Cseles tojó unokái.

Üdvözlettel!

 

Izer László