Főként az Aarden galambokra épül Onozó István a Dél- Tisza Tagszövetség hosszútávú bajnokának versenyállománya

Főként az Aarden galambokra épül Onozó István a Dél- Tisza Tagszövetség hosszútávú bajnokának versenyállománya

Az az ideális Onozó István az U-03- as kisteleki postagalamb egyesület tagja szerint, ha a versenyekről saját feje alapján talál haza galambja, nem pedig egy csoportban repül. Ehhez szükséges, már fiatalon a megfelelő minőségű és kemény tréningezés.

Az 1953-ban született Onozó István nem csak a kézilabdapályákon ért el nagy sikereket, de a postagalamb sport mezőnyének is hosszú évek óta kiemelkedő tagja. Alsó tagozatos iskolásként először Strasser galambokat tartott, majd a 60-as évek végén kezdte el a versenyeztetést, a második évben pedig már drezdai második hellyel büszkélkedhetett. Kezdetben sokat segítette a Nemzet galambásza címmel is kitüntetett soltvadkerti Hegyi Lajos, akitől megszerzett kiváló madarak, ma is állománya alappillérei.

A módszer

Felkészítésként a tojók és a hímek is külön-külön egy 30 kilométeres tréninget teljesítenek elsőként. Ez után a helyi egyesület közösen szervez három gyakorló utat, mielőtt a hivatalos program kezdetét venné. Az általában 90-110 galambból álló fiók állomány esetében a drasztikus előreptetés híve Onozó István. Két rövidebb, 20 és 50 kilométeres táv után, az Örkény- Kistelek útvonalat már egyesével történő engedéssel kell teljesíteniük a fiatal versenyzőknek. Ezzel a módszerrel a nehezebb utak teljesítésére készíti fel állományát. Véleménye szerint a galamb folyamatosan tanul, így az sem gond, ha esetlegesen egy-egy alkalommal késve vagy másnapra talál csak haza.

A korábban rövid- és középtávon is sikeres tenyésztő ma már kifejezetten a hosszútávú és maratoni versenyekre koncentrál. Ez alapján kialakított tenyészetének fő vérvonala Aardenekből áll, melyet Camphius és Feréke galambok is színesítenek. Totál özvegységi módszert alkalmaz, ahol a tojók a kialakított boxrendszer ellenére nincsenek fészekre zárva. A hímeket pedig félig elsötétítve tartja, így védi őket a külső zajoktól és mozgásoktól. A párok egy-egy fiókot költenek a dúcban, még a szezon kezdete előtt, majd a versenysorozat felét követően engedi össze a galambokat, heti egyszer, egy-egy közös repülésre.

A hosszútávú versenyek teljesítéséhez rengeteg energiát használnak el a galambok. Ezért kiemelt szerepet kap a felkészítés során a megfelelő takarmányozás. A reggeli, ház köri repülést követően egyidőben a tojók, majd a hímek etetése történik. Korábban, míg az állomány vegyes volt, a versenyidőszak alatt a nagyobb távon induló madarak mindig a fészekbe külön is kaptak extra kukoricát. Ez a módszer a távspecializáció óta megszűnt, helyette újításként az idei évtől a versenyzők étrendje 50%-ban kukoricát fog tartalmazni. A másik fontos elem, melyet Onozó István kiemelt az a borsó szerepe a táplálékban, ami az ideális fehérjeszint eléréséhez nélkülözhetetlen. Az éves galambok esetében pedig ez segít a megfelelő csontozat és izomzat kialakulásáért.

Az optimális étrend mellett az állomány egészsége érdekében paratífusz és paramyxo ellen minden évben egy körben olt. Versenyző madarait pedig légúti betegségek ellen védő szert tartalmazó vízzel indítja útnak és sárgagomba ellenivel várja haza.

Top galambok

Onózó István korábban mondhatni a rövid-, illetve középtávú versenyekre szakosodott, azonban az elmúlt években a maratonos és hosszútávú versenyek kerültek fókuszba, ennek fényében alakult állománya is.

Hegyi Lajos-féle díjnyertes tojó és Vereecke hím párosításából született a 2016-05-61131 számú hím, mely nem csak kerületi, de a Pannon Maraton versenyein is bizonyított. Többek között tavaly 28.-ként zárta a 884 kilométeres magdeburgi távot.

Testvére a 2016-D-109102 számú hím is a maraton programban méretteti meg magát. Braunschweigből 944 kilométerről tizenhatodikként 4%-on belül szállt, legjobb eredményeit pedig 9%-on belül érte el.

Apai ágon ugyanattól a Vereecke hímtől származik a 2013-D-688575 számú kék tojó is, mint a  2016-05-61131 és a 2016-D-109102. Pályafutása során 23 helyezést szerzett. Legjobb eredményei között szerepel egy 2016-ban Chebből 700 kilométerről elért tizenegyedik helyezés melyet 1834 induló galambból ért el. 

Az állomány egyik legjobb tenyészmadara az Aarden vonalból származó 2013-D-687992 számú tojó, melynek gyerekei és unokái már többször bizonyítottak. Egyik legeredményesebb fia a 2016-D-109159 számú hím, mely a Pannon Maraton programjában tavaly a 884 kilométeres magdeburgi versenyen 3,61%-os eredménnyel harmincadikként zárt.

Az eddigiekhez hasonló sikerek elérése mellett a tenyésztő tervei között szerepel, hogy csakis olyan galamb teleljen ki dúcában, mely teljesítette a magdeburgi versenytávot.