Első látásra a postagalambok rabjává vált Dulai László, aki a mai napig tartja, hogy a madár testfelépítése és vitalitása adja összehasonlíthatatlan egyediségét

Első látásra a postagalambok rabjává vált Dulai László, aki a mai napig tartja, hogy a madár testfelépítése és vitalitása adja összehasonlíthatatlan egyediségét

Az intuíciói vezérlik és azokat követve galambászik Dulai László. A Hatvan és Környéke Tagszövetség elnöke 2020-ban a röpcsoporti általános, rövid-, közép – és hosszútávú bajnokságot is első helyen zárta.

Helyi galambtartók ismertették meg a postagalambokkal Dulai Lászlót, aki később 1979-ben a Malina testvérektől (Ferenc és Tibor) származó madarakból kezdte kiépíteni versenyállományát. Negyven éves barátság köti Dorner Györgyhöz.Pályafutása során tizenhatszor költöztette és szoktatta új dúchoz galambjait, amelyek a nehézségek ellenére is évről évre bizonyítottak. Korán, már 1983-ban jó eredményeket repültek postái a bajnokságokban, egy évre rá nyerte meg első kerületi összetett díját. 1989-ben váltott természetesről özvegy módszerre, jelenlegi versenyállománya 55 hímből áll.

A módszer

Megérzéseit és tapasztalatait követve galambászik és tenyészt, nem papírra alapú genetikára hanem a fejébe megörzöttre hagyatkozik. A szezon végeztével összeengedi a hímeket és tojókat, melyek egy darab fiókát nevelnek. Szeptember végétől, ahogy a fiatalok bajnoksága befejeződik a galamboknak csak a volierbe van lehetőségük a szabadban tölteni idejüket. Február utolsó hétvégéjén teszi ismét össze a párokat, egyszerre az egész állományt. A legjobb versenyzők esetében tudatosan párosít, ezeket a tavaszi fiatalokat megtartja. Március közepén, ahogy az örvös madarak visszatérnek kezdődnek meg ismét a repülések. Ilyenkor még nincs rendszer abban, mikor és mennyi időt töltenek kint a madarak, az özvegyítést követően viszont megkezdődik a felkészülés a szezonra. A szezon során a kosarazás előtt egy órát töltenek együtt a versenyzők párjaikkal fészekre zárva mielőtt útnak indulnak. Másnap pedig természetesen a tojók ugyanott, saját fészkükben várják haza a hímeket.

A szétválasztást követően reggel és este 1-1 órát kapnak a bajnokságban résztvevő madarak a repülésre. Erre az időszakra ki vannak zárva dúcukból, de külön nincsenek zászlózva, hajtva. A kötelező repülés végeztével Dulai László lesötétíti a dúcot, így a külső zajok és mozgások sem zavarják a hímek pihenését, felkészülését. A versenyek előtt néhány alkalommal Nagymaros távolságról tréningezik, de a szezon közben már nem látja hasznosnak ezeket az utakat, így akkor már csak a ház körül repülnek madarai.

Nem csak a bajnokság ideje alatt, de télen is folyamatos figyelmet fordít az állomány egészségének megőrzésére, fenntartására. A holtszezonban 2-3 hetente kezel trichomonas ellen, de féregtelenítő és különböző gyulladások elleni szereket is használ. Tenyész és versenyállományát januárban egy körben oltja paramyxora, paratífuszra semmilyen kezelést sem végez. A hétközi felkészítés során felváltva trichomonasra és légútra is kúrál, emellett többféle gyártó vitaminjait is használja.

A takarmányozásnál a kállói galambász a vékonyan etetés elvét követi, szigorúan kiméri az etetőbe kerülő eleség mennyiségét. Sosem szabad a galambnak jól laknia. A szezon alatt többféle kész keveréket használ. Hazaérkezéskor és az azt követő napon könnyű, diétás, fehérje mentes összetételt kapnak a hímek, majd szépen lassan napról napra építi fel őket a megfelelő fizikumra. A hét második felében emeli az aprómagok arányát, ezzel pörgeti fel, energizálja versenyzőit. Évszaktól függetlenül keveréke mindig tartalmaz árpát, melyet különösen szükségesnek tart, hiszen könnyíti és lazítja a madár belső szerkezetét, izomzatát. Az idény végeztével a tökéletes vedlés érdekében erősebb takarmánykeveréket használ, melyben megnöveli a fehérje arányát. Ebben az időszakban a megfelelő ásványi anyag mennyiség biztosítása a másik kulcskérdés. Január elejétől a költési időszak kezdetéig pedig könnyedebb árpában gazdag keveréket tölt az etetőkbe.

Top galambok

50 tenyészpárból felépülő állományának gyökere a mai napig a Malina testvérektől beszerzett galambokra vezethető vissza. Ezek Gust Debaere, Devriendt és Stichelbaut vérvonalból származtak, melyeket az évek során többek között Gaby Vandenabeele, Van De Pol és Van Loon madarakkal keresztezve állt össze a mai dúc.

2016-06-112807 számú tojó a kiváló örökítő, szülei Gyöngyösi Sándortól és Nagypál Lászlótól származó Van Loon és Meulemans galambok utóda.

Tenyészpárja a 2015-06-21440 számú hím korábbi kiváló versenymadár, évesen 11 helyezést repült Kollár István dúcába Váczdukán mielőtt Dulai Lászlóhoz került. Vérvonalilag Drapa x Van de Pool

Ennek a két madárnak leszármazottai többször is bizonyítottak már. Gyerekük a 2018-D-366949 számú hím tavaly tíz, míg összesen 18 helyezést szállt. Nemzeti negyvenedik volt Lipcséből 645 kilométerről 2789 indulóból. 555 kilométerről 1%-on belül tizennegyedikként fejezte be a regensburgi versenyt 2065 feleresztett galambból. Testvére a 2018-D-366953 eddig 15 helyezés gyűjtött.

2017-D-256310 számú hím egyik oldalról még az alap Malina féle galambok leszármazottja, míg másik részről Kóczián Józseftől kapott madár az őse. 27 helyezést és 10108 díjkilómétert repült. Tavaly Mosonmagyaróvárról kerületi második díjat szállt, de a 364 kilométeres Humpolecből és a 676 kilométeres Halleból is volt ötödik.

Szintén a bázisnak számító Malina vonal egyik kiváló versenyzője a 2017-D-256317 kék hím, mely tavaly 650 kilométerről Schwabachból 1647 indulóból lett negyedik. Összesen 21 helyezést gyűjtött össze, legjobb 10 eredménye 5,15%-on belüli.

Egyéni eredményességének fenntartásán túl kerülete sikerességéért szeretne tovább dolgozni a jövőben. Célja, hogy elnökként biztosítsa a megfelelő tagsági létszámot és a környező szövetségekkel együttműködve továbbra is nagy létszámú versenyeket tudjanak lebonyolítani.