Egyedinek mondható versenyzési módszerrel éri el sikereit a kakasdi Sebestyén Gábor

Egyedinek mondható versenyzési módszerrel éri el sikereit a kakasdi Sebestyén Gábor

Évről-évre minimális veszteségekkel dolgozik az M-02-es bonyhádi egyesület tenyésztője, Sebestyén Gábor, aki négy éve kizárólag tojókkal versenyzik. A 2020-as idényben  szerezte meg a 20 számú Délnyugat Dunántúl Tagszövetség általános bajnoki címét 2021-ben általános 2. rövidtáv 3., középtáv 1.,hosszútávon 5.,illetve az Anker Alfonz bajnokság 1. helyezését tudhatja magáénak.

A szomszédban élő keresztapja ismertette meg a posták világával Sebestyén Gábort, habár édesapja is többféle galambot tartott otthonuknál. 16 évesen, 1999- ben lépett be a bonyhádi egyesületbe és három éven keresztül versenyzett. Ekkor munkaügyei elszólították, így átmenetileg felhagyott a sporttal, amit csak 2007-ben tudott újrakezdeni. Pályafutását Hunyadi Lászlónak köszönheti, aki elindította, segítette az állomány kiépítését, emellett pedig tanácsokkal is ellátta őt. 2011 óta egyesületi és kerületi szinten is folyamatosan egyre nagyobb sikereket tud elérni madaraival.

A módszer

A korábban totál özvegységben versenyző kakasdi tenyésztő, három éve már amolyan fordított hagyományos özvegységet alkalmaz, vagyis csak tojóit indítja a bajnokságban. Versenyzői a szezon végén 1 fiókát költenek ki és nevelnek fel párjaikkal, mielőtt télire ismét szétválasztja azokat. Tavasszal, február végén teszi ismét össze madarait, a teljes állományt egy időben. Ilyenkor is páronként egy fiókát nevelnek fel az özvegy tojók és párjaik. A legeredményesebb versenyzők saját tojásukat költik ki, míg a dúc többi madara, a legjobbak alól kiszedett és áthelyezettről gondoskodik. Ezzel a módszerrel csakis adott galambházon belül mozgatja a tojásokat, a tenyészállomány költését nem befolyásolja. A pépelő fiókát még közösen neveli a versenytojó és párja. Amikor a hím újra hajtani kezd, akkor történik meg az özvegyítés, amikor is a hímet a fiatallal elzárja a félcellába, ahova a tojó nem lát be. A fiataljait a leválasztás után puritán körülmények között tartja, a főszezon végeztével fektet nagyobb hangsúlyt a dúc tisztaságára és kezdi meg velük a tényleges felkészülést.

Gábor szerint a mai világban már lehetetlen az egész éves folyamatos egészségügyi felügyelet és gyógyszeres kezelések nélkül bajnoki címet nyerni. Ezért 365 napban figyeli és szükség esetén a tünetek alapján kúrálja állományát. A téli időszakban végzi a vakcinázást, paramyxo ellen kétszer, paratífusz ellen egyszer oltja madarait. Légútra, trichomonasra és chlamydia (ornithosis) ellen is kezeli galambjait, évi kétszer pedig csepegtetéses módszerrel féregtelenít. A szezon közben nincs kidolgozott programja, mely meghatározza mikor és mire kezel, azt mindig a verseny és a madarak aktuális állapota befolyásolja.

Előre összeállított kész keverékeket ad madaraival. Télen nagyon hangsúlyt fektet rá, hogy ne etesse túl állományát, így a vedlés végeztével, ahogy az utolsó tollat is kidobták a galambok átállnak a téli takarmányra, mely 50% árpa és 50% alapkeverék. Ezt napi egyszer és akkor is alaposan kiadagolva kapják a dúc lakói. A szezon során is odafigyel az adagolásra. Hazaérkezéskor diétás magokból álló összetételt tölt az etetőkbe. Könnyű verseny után akár szerdáig ezzel a könnyedebb keverékkel eteti madarait. Nem használ borsót, külön fehérjével juttattja be a megfelelő mennyiséget galambjai szervezetébe. Bár a hét közepéig szűken etet, csütörtök- pénteken megtölti versenyzőit, ilyenkor már az erősebb takarmányt használja, melyből annyit esznek madarai, amennyit akarnak. Hét közben és a megmérettetések előtt sem használ ráetetésnek külön kukoricát vagy aprómagokat.

A tavasszal a letojás után néhány nappal engedi ki először tojóit repülni. A leválasztást megelőzően akkor és annyi időt töltenek el a galambok a szabadban, amennyit akarnak, az özvegyítés után szoktatja át tojóit a reggel- este rendszerre. Ilyenkor sincs kötelező idő meghatározva, melyet madarainak a levegőben kell tölteni, így nem is hajtja vagy csukja ki azokat a dúcból. A szezon előtt gyakran tart magán tréningeket, így készíti fel versenyzőit a heti megmérettetésekre. 15 kilométerről indulva 120 kilométeres távig hordja galambjait, kétnaponta, a berepülési iránnyal azonos útvonalra. A bajnokság ideje alatt már nem tart külön edzéseket, csak a napi két ház körüli repülés kötelező.

Top galambok

Sebestyén Gábor állományáról elmondható, hogy rendkívül megbízható, minimális veszteséggel sikerült teljesíteniük a versenyeket.Dúcait 30 pár tenyész és 44 versenytojója, valamint a hozzájuk tartozó hímek töltik meg. Ezen a madarak többsége Hunyadi Lászlótól és Tamási Istvántól kerültek Kakasdra. A bázis Peter van de Merwe vérvonalból származik, melyeket Gaby Vandenabeele és Van Loon egyedekkel keresztez. Nemrégiben pedig Nagypál László legeredményesebb galambjaiból szerzett be, melyek fiatalként remekül bizonyítottak.

Az egész állomány bázisa a 2008-17-02818 és 2015-D-960534 számú édes testvér hímek melyeknek leszármazottjai nagy arányban megtalálhatók a verseny,illetve tenyész dúcban egyaránt.  Horváth Jenő gyűrűzte eredeti Peter van de Merwe galambokból.

A két testvér hím mellet a 2009-04-23637 számú szintén Peter van de Merwe véralapú hím még az állomány egyik alappillére.

A 2017-D-247312 számú tojó az utóbbi három évben 31 helyezést szállt. 2020-ban általános champion 1., illetve rövidtávon 1. 2021-ben pedig általános champion 2.,rövidtávon 1.titulust tudhat magáénak. A championság mellett több élhelyezéssel is rendelkezik, többek között szállt kerületi 3. és 4. helyezést is. Egyévesen 2333 induló létszám mellett első helyet ért el a 343 kilométeres brnoi versenyről. Tavaly ugyanerről a távról második lett, de szintén ezüstérmes helyezést repült Kutyból 282 kilométerről.

A tavalyi szezonban rövidtávú championságban 2., 2021-ben középtávú championságban 1. lett  a 2018-20-99001 számú tojó. Legjobb eredményei között szerepel a tagszövetségi negyedik hely Rajkából 207 kilométerről 3235 indulóból és a tavalyi brnoi győzelme 343 kilométerről. A 2021-es szezonban is már gyűjtött be él helyezéseket a bajnokságban. Neki édes testvére a 19-D-490585 számú tojó, akiszintén kiemelkedő eredményeket tudhat magáénak, és az Anker Alfonz Bajnokság megnyerésében is oroszlán munkát vállalt.

99001-es tojó lánya a 19-D-490582-es számú galamb, amely általános 4.,középtávú championságban pedig 2. helyezést ért el. Mirosevice versenyen pedig kerületi 2 díjat szerzett.

Az Anker Alfonz bajnokságot szállító csapat 5. tagja pedig a 17-04-77714 számú tojó amely 2020-ban középtávon kerületi 2., 2021-ben pedig  általános 1.,Champion volt. Fontos még megemlíteni, hogy ez a galamb szedte össze a legtöbb pontot a kerületben. Az idei szezonban az általános első mellett röviden 5.,középen 4.,hosszútávon 5. champion volta kerületben. Apja a 23637-es számú tenyészhím.

Galambjaival szeretne a következő idényben is jó eredményeket elérni, álma, hogy hosszú ideig a kerület legjobbjai között, legalább az első öt között maradva tudjon versenyezni.