Egy családra épül Németh József többszörös bajnok állománya

Egy családra épül Németh József többszörös bajnok állománya

A járványhelyzet miatt tavaly nem tudtak hosszútávú versenyeket rendezni a Fertőparti Versenykerületben, a rövid-, közép- és általános bajnokságban azonban lehetőség volt győztest hirdetni. Mindhárom kategóriában Németh József diadalmaskodott.

A gyerekkori lovagló leckéknek köszönhetően lett a postagalambászat szerelmese a fiatal csornai tenyésztő. A pályán, gyakorlás közben találkozott és barátkozott össze egy fogathajtóval, akinek öccse már tartott és foglalkozott versenymadarakkal. Hozzájuk ellátogatva ismerkedett meg először ezzel a világgal. Innen kapta első egyediet is, majd 1997-ben 13 évesen lépett be a csornai F05 számú egyesületbe. Előtte már könyvekből és a helyi tenyésztőknél tett látogatásokból tanult és szerzett elméleti tudást. Mind az induláskor, mind a mai napig fontos tanácsadói és baráti szerepet tölt be pályafutásában és sikereiben Jakab Sándor, akinek állománya legfontosabb tartó pilléreit is köszönheti.


A módszer

Hagyományos özvegységgel versenyzik, mindig is ezt a módszert alkalmazta. Állománya 40-50 hímből áll. Ősszel a szezon végeztével két forgatókönyv lehetséges. Minden esetben összeengedi a tojókat a bajnokságban repülő galambokkal, akik a letojást követően vagy műtojáson ülnek vagy költenek és felnevelnek egy fiókát. Utóbbinál a legjobb versenyhímeket általában saját anyjukkal teszi párba. Október végén zárja le a galambházakat, utána nincs kijárás, csak a volierbe vannak kiengedve a madarak. A szétválasztást követően a vedlés kapja a legfontosabb szerepet, ilyenkor heti rendszerességgel biztosít fürdési lehetőséget. Tavasszal a szezon kezdetéhez igazodva párosít. A cél, hogy az első versenykor körülbelül 10 napos fióka legyen a fészekbe, így már nem okoz gondot a pépelés a felkészülés és az út során. Amikor az első költés után elkezd újra hajtani a hím, akkor özvegyít, veszi ki a tojókat.

Február végén, az örvös galambok megjelenésével kezdi el a ház körül kiengedni hímjeit. Ilyenkor este kötelező egy óra repülés vár rájuk. Zászlózással éri el, hogy a megfelelő időt töltsék a levegőben a madarak. Évek óta figyel arra, hogy az első kiengedések előtt 2-3 héttel már elkezdje formába hozni versenyállományát, így súlyfelesleg nélkül kezdik meg a felkészülést. Ezzel a módszerrel elkerüli, hogy túlságosan megviselje hímjeit a ház körüli edzés, és mikro szalagszakadás sem fordul elő. A szezon előtt 6-10 magántréninget tart madarainak, 10 kilométeres távról indulva, melyet 50-70 kilométerig emel. Az első három utat minden esetben egy irányból kell teljesíteniük, majd maximum 45°-os szögben mozgatja el az irányt. Miután a fiatal leválasztásra került, 2-3 alkalommal egymás után 5-10 kilométerre elviszi a hímeket, akik a tojókra érkezhetnek haza. Innentől kezdődően minden versenyről már a fészekben várja a tojó a párját. A bajnokság alatt hét közben 1-2 alkalommal, csak a rövid távú versenyek előtt tréningez. A nagy megterhelés után az izomláz elkerülése érdekében a hazaérkezést követően este már kiengedi galambjait repülni.


Három különböző – diétás, borsós és borsó mentes- saját recept alapján kidolgozott keveréket használ. Téli elesége 40-50% árpából áll, melyet napraforgóval, kukoricával, cirokkal és búzával vegyít. Míg párosítás alatt egyénileg fészeketetőkbe teszi a magokat, addig a szezon ideje alatt közös etetőből, fázisosan takarmányoz. Érkezéskor diétás keverékkel várja haza hímjeit, akik este már a borsós összeállításból kapnak. Németh József szerint minél előbb pótolni kell a verseny megpróbáltatásai alatt elvesztett és felhasznált nyomelemeket. Szerdától  kezdődően kerül ki a borsó a takarmányból, illetve innentől a fészkekbe rakott mogyoróval is segíti a felkészítést. A megfelelő energiatartalék és kondíció elérése érdekében csütörtökön és pénteken már csak a szükséges takarmányadag felét tölti az etetőbe, a hiányzó részt tiszta kukoricával pótolja. Keverékei nem tartalmaznak olajos aprómagokat, mert meggyőződése szerint ezek csak rövid időre pörgetik fel a galambot, nem tartalmaznak elegendő energiát.Nagy hangsúlyt fordít a jó egészségi állapot fenntartására, ezért egész évben kezeli állományát. A holt szezonban trichomonasra többször is itat, emellett minimális gyógyszerezéssel vészeli át a téli hónapokat, ilyenkor egyszer tart egy 14 napig tartó szalmonella kúrát. Oltást csakis paramyxo ellen végez, egyébként minden gyógyszeres kezelés után bélflóra regeneráló szert ad madarainak. Az itatóvízbe pedig folyamatosan pH javító szert tesz, mely segít elérni az ideálisnak tartott 4,5 pH szintet. A versenyhétvégék között az alapján kezel, hogy kosarazáskor mit hallott a tagtársaknál vagy látott galambjaikon, mint probléma, tünet. Otthoni dúcát úgy alakította ki, hogy csökkentse a rakodások miatt esetlegesen bevitt fertőzések terjedését a versenyállománynál. Az egyévesek az idősebb galamboktól külön dúcban helyezkednek el, ezt azért tartja fontosnak, mert idősebb galambjainál könnyebben tartható fenn az egészség.

Top galambok

Németh József galambházának minden egyedében megtalálhatók Jakab Sándor híres Rambo x Mambo párosának leszármazottai, ezek a madarak az egész állomány alapját képezik. Ehhez a Marcell- Desmet- Simmons szálhoz Scheily Gábortól, Csordás Károlytól, valamint a kapuvári Berényi Lászlótól és az Andorka testvérektől beszerzett madarakkal keverve frissíti a vérvonalat.

Az alapvonalat képviseli az állományban a 2016-D-123657 számú hím, mely Jakab Sándortól került Csornára. A Rambo x Mambo alap párra rokontenyésztett madár, a tenyészdúc meghatározó madara,  Koopman gyökerekkel is bír. 

Ez a vonal megtalálható a 2014-O-31221 számú hímben is, ami Bosua ággal keresztezve kiválóan örökítő tenyészmadár.

A 2018-11-20872 számú hím az idei év eddigi eredményeit leszámítva 6 helyezés repült, középtávon eredményes madár. Tavaly 486 kilométeri Döbelnből hatodikként zárt. Lista eredményeit 7,76%-on teljesítette.

A tavalyi évben 8 helyezést szállt a 2018-11-20814 számú hím, mely Döbelnből hetedikként zárt, de 5472 galambból 5,79%-on teljesítette a  654 kilométeres magdeburgi versenytávot. 

Két év alatt 7 helyezést ért el a  2018-11-20823 számú hím, mely ezeket az utakat 1,64%-on teljesítette. Tavaly Melnikből 932 feleresztett  madár közül  harmadik helyet repült 366 kilométerről, évesen Passauból 306 kilométerről volt kilencedik 1293 galamb közül. A galamb anyja Scheily Gábor Oxford nevű madarának testvére.

Kedvenc versenytávja a rövid- és a középtáv, mivel ezeknél a versenyeknél sok múlik a tenyésztő hét közben elvégzett munkáján is. Állományában két éves kortól indul meg a komoly szelekció, a minimum, hogy a megrepült utak 50%-án helyezést érjen el a versenyző.
Az idei szezonban pedig a tavalyihoz hasonló sikereket vár el galambjaitól.