Eddigi pályafutása során összesen 20 galambja 23 olimpiai helyezést ért el mosonmagyaróvári Nádas Pálnak sport és standard kategóriában

Eddigi pályafutása során összesen 20 galambja 23 olimpiai helyezést ért el mosonmagyaróvári Nádas Pálnak sport és standard kategóriában

A standard és sport galambok specialistájaként, a nyugodt körülményeket, az odafigyelő takarmányozást és az állandó kontrollt tartja a madarak felkészítésében kulcsfontosságúnak Nádas Pál, aki 19-szer nyert kerületi általános bajnokságot valamint a 11. számú Tagszövetség Fiatal Galambok Kerületi és Nyugati röpcsoport bajnoka lett 2020-ban.

Ahogy a legtöbbeknél úgy Nádas Pálnál is már gyerekkorban, 6-7 évesen kezdődött a galambok iránti érdeklődés. Egy szomszédtól kapta első postáit, amiket biciklivel vitt mindössze néhány kilométeres távokra, majd hazaérve örömmel konstatálta, hogy madarai gyorsabbak voltak, mint ő. 13 évesen lépett be a mosonmagyaróvári F-18 számú egyesülethez és azóta folyamatosan versenyzik. Első emlékezetes sikerének egy országos kiállításon elért 36. helyet tart, melyet még az 1970-es években ért el. A kezdetekkor Kertész Attilával, Anker Anfolz dúcgondozójával közösen, Nádas-Kertész néven versenyeztek. Nagyrészt tőle, valamint az idősebb mosonmagyaróvári sporttársaktól leste el és tanulta ki a postagalambászat rejtelmeit. A galambok gyógykezelését,vitaminozását és a galambok egészségvédelmét a kaposvári Berkes Lászlótól tanulta. 1986 óta foglalkozik a standard galambokkal is amelyek alapjai Deák Tibortól és Orbán Istvántól származnak.Az első olimpiai sikert ezen madarak leszármazottai hozták meg.

A módszer

A 23 olimpiai helyezéssel rendelkező galambász vegyes tartástechnológiát alkalmaz. A versenygalambjai nagy részét özvegyen tartja, csak a hímekkel versenyzik. Azonban vannak természetes módon élő madarai is. Innen a tojókat néha, várhatóan nehezebb útra vagy abban az esetben, ha a hímek felkészítésébe probléma merült fel bepakolja. Ezek a galambok több esetben hoztak már kiváló eredményt tenyésztőjüknek. Az özvegy hímek a szezont követően körülbelül egy hónapot- hat hetet töltenek párjaikkal, mielőtt szeptember végén újra szétválasztásra kerülnek. A versenypárok az őszi és a tavaszi párosítás során sem nevelnek fiókát, amennyiben szükségesnek találja, a tenyészek alá helyezi át a tojásokat.

Ahogy a márciusi időjárás engedi, megkezdi a ház körüli tréningeket. Régebben óramű pontossággal, menetrendszerűen, mindig azonos időben engedte ki galambjait reggel és este is. Ezt ma már nem veszi ennyire komolyan, de a napi szinten történő két repüléshez ma is ragaszkodik. Ilyenkor szezon alatt mindkét alkalommal fertőtleníti és tisztítja az özvegy dúcot.A természetes módon tartott galambok esetében borsószalmával takarja az aljzatot, így ott a heti két- három fészek takarítást is elegendőnek ítéli. A versenyeket megelőzően magántréningeket is szervez, ilyenkor Győr vagy Ausztria az indulási pont, ahonnan haza kell repülniük.Már ezeknél a 40 kilométeres távoknál is figyel rá, hogy a tojó minden esetben a fészekben várja a hazaérkező hímet.

Különösen nagy figyelmet fordít a takarmányozásra, mely nem csak a jó versenyeredmény elérése miatt fontos, de a kiállításra készülő galambok esetében is komoly befolyásoló erővel bír az állat testsúlya. Télen 50% árpa, 30% napraforgó és 20% 12-13 féle magból álló versenykeveréket tesz az etetőkbe. A szezon során azonban az árpa és a napraforgó helyét a hántolatlan rizs veszi át, ezzel dúsítja a készen vásárolt eleséget. A rakodás napján, illetve a hazaérkezéskor pedig csak a rizst adja nekik. A napi két etetésnél szigorú szabályokat követ, amint az első galamb eljön az etetőtől, kiveszi azt, és a megmaradt takarmányt a fiataloknak adja.

A holtszezonban is odafigyel az állomány egészségére. Többféle anyagot használ a betegségek megelőzése érdekében. Egyik csodaszere a vízhez hozzáadott jó minőségű rézgálic, melyet a szőlészetek gombaölő permetszerként szoktak alkalmazni. Éppen ezért használatakor nagyon pontos arányokat követ. A versenyek előtt 5 napos enrofloxacin kezelést is tart galambjainak. A különböző kúrák esetében az első napon mindig erősebb dózisban készíti el a vizet, ügyelve arra is, hogy általában mennyit fogyasztanak el.

A hétvégi megmérettetések között maximum két napos kezeléseket tart.

Top galambok

Állománya minden évben kétszer komoly szelekción esik át. Először versenyprogramot követően megy végbe az eredmények alapján majd a vedlést követően, amikor is a hibás tollazatú madarakat selejtezi ki.Itt különösen figyelembe veszi hogy a galambok tolla vékony, selymes és puha legyen, semmi esetben sem lehet száraz és töredezésre hajlamos. 15 évente cserélődik állománya, három évente pedig két-három galambot hoz be próbaként. Korábban Major Ferenctől vásárolt Tóth Kálmán-féle kiváló galambokat, amelyből egy maradandót alkotott egy Bagdán Józseftől kölcsönkapott Delbar vérű fakó tojóval. Ma már többségében Louis Van Loon és Delbarra  visszavezethető madarak uralják a tenyészetet, valamint a továbbiakban megtalálható Devos, Roger Willequet és Van Bruane.

A 2018-N-13719 számú kék kovácsolt hím eddig 18 helyezést repült 7%-on. A tavalyi bajnokság prágai versenyén 786 induló közül lett harmadik, de Chomutovból 403 kilométerről is negyedik legjobbként teljesítette a távot. Valamint “H” kategóriában országos tizedik helyezett.A galamb édesapja egy Kostorz-Zolkiewicz versenyzőpárostól származó madár, anyai ágon egy Kotreabi Jánostól származó Delbar tojó.

Kiválóan szerepel a maratoni utakon a 2017-M-14506 számú kék tojó, mely 516 induló közül Heide 906 kilométeres tavalyi versenyt másodikként zárta.Anyai ágon egy 100% Van Loon, apai ágon pedig Nagy Ferenc londoni galambja.

Testvére a 2017-M-148510 számú hím 22 helyezést és 7567 díjkilométert repült. 2019-ben Praha-Cistá 321 kilométeres távját 1987 induló közül tizenegyedikként fejezte be. Az országos magdeburgi (634 km) megmérettetésen 4300 galambot utasított maga mögé és lett ötvenötödik.

Legjobb 10 helyezése 0,3%-on belül van a 2016-D-179405 számú hímnek, amelynek összesen 43 útból 42 helyezése van. A galamb sport “D” kategóriában országos 1. 23.905-ös koefficienssel “A” kategóriában pedig 5. helyezéssel büszkélkedhet 41,847-es koefficiensel.Ez a galamb pályafutása során 11 darab első díjat nyert, ebből négyet a 2020-as szezonba.A galamb 75% Van Loon és 25% Lotterman vérvonalú.

A ‘405-ös fia a 2018-25-50055 számú hím, mely 21 helyezést szállt 7578 díjkilométeren 13%-on belül.

2018-11-25251-es kék tojó egy Poznanban olimpiai 2. helyezést magáénak tudható galamb fészektestévre. Közös keltetésből származik Viglidán Ágostonnal.

A 52 éve versenyzéssel és standard galambokkal foglalkozó tenyésztő a kézből történő állandó kontrollt és takarmányozást emelte ki a kiállítási galambok megfelelő felkészítésének titkaként. Azt is hangsúlyozta, hogy ezeket a madarakat nem szabad túlterhelni, kifárasztani, mert az hibás vedlést fog eredményezni. Az elmúlt évek során összesen 23 olimpiai helyezést, ebből 5 érmet szerzett standard és sport kategóriában már a mosonmagyaróvári galambász, azonban a legfényesebb még hiányzik a kollekcióból. A jövő tervei között szerepel ennek megszerzése is.