Cseh Bálint a fiatal specialista

Cseh Bálint a fiatal specialista

Országos sikereket, köztük immáron háromszor Nemzeti bajnoki címet ért el fiatal galambjaival Cseh Bálint, aki a 2020-as év fiatal galambok versenyeinek bajnoka lett a 26. sz. Tisza-tó PGS Versenykerületben.

9 éves kora óta tart galambokat és már 12 éves korától aktívan részt vesz a versenyeken Bálint, aki az idei évtől még inkább fiatal specialistaként lesz identifikálható, hiszen már csak fiataljait fogja megmérettetni 2021-ben, éves és idősebb galambjaival határozatlan időre felhagy a versenyzéssel.
A fiatal galambokkal való versenyzése egy 2011-es katasztrófaútra vezethető vissza, melynek következtében a 2012-es szezonra sok kitűnő öreg galambja veszett oda.  Ekkor kezdte el magát beleásni a fiatalokkal való sikeres versenyzés rejtelmeibe. Önállóan az internetről és egyéb forrásokból szedte össze tudásának bázisát, melyet azóta tapasztalatai révén is bővített. Az eredmény azonnal jelentkezett: 2012-ben kerületi bajnokságot nyert fiataljaival.  A lendület azóta is tart, évről-évre fejlődésre törekszik,  igyekszik önmagát túlszárnyalni, módszereit tökéletesíteni. Ezért is döntött úgy, hogy az idei évben csak a fiatalokra fog összpontosítani.

A módszer

Párosítás terén nincs kőbe vésve a pontos dátum, november vége és december 31. között szokott általában. A galambokat ennek függvényében január végén-február elején választja le. Több kelést is hagy, tapasztalata alapján a harmadikból (amik már átlagos, tavaszi párosításból születnek) kifejezetten jó galambok szoktak származni. A fiatalokat – akik augusztus-szeptemberre érik el az ivarérett kort – nem párosítja össze, engedi azonban, hogy a versenyek után maguktól párba álljanak. A galambok a versenyek előtt külön dúcba kerülnek, a versenyekről hazaérkezvén pedig jutalmul átlagban félnapot tölthetnek együtt.

A kisgalambok felkészítésénél, versenyállapotba hozásánál az elsötétítés technikáját tartja a legmérvadóbbnak, ezzel segíti ugyanis elő fiatal galambjai vedlésének optimalizálását, befolyásolva a vedlés természetes folyamatát.
Az elsötétítésről röviden annyit érdemes tudni, hogy legalább két hónapot érdemes ezt a módszert alkalmazni a látványos eredmény eléréséhez, mely a galambok tollazatának állapotán túl azok egészségében, erőnlétében is látványos változást produkál. Bálint márciusban kezdi meg a galambok elsötétítését és június végéig tartja e körülmények közt fiókáit. A technológia lényege, hogy a kisgalambok 11-12 órát legyenek megvilágított körülmények között tartva, majd a világos órák számát május-június hónapra akár 10 órára is érdemes lehet csökkenteni. A sötét órákra a fényforrást a kellő légcsere biztosítása mellett igyekszik megszűntetni.

A fiatalok elsötétítése nem csak a tollcsere ideális végbementét hivatott szolgálni, de a szelekciót is megkönnyíti a tenyésztő számára. Véleménye szerint mivel a galambok – részben ennek a megoldásnak köszönhetően – (a tollazatot tekintve is) kitűnő állapotban, lehető legjobb fizikummal indulnak neki a versenyeknek, így mindenki egyenlő eséllyel indul, valóban megállapítható, hogy az adott feltételek mellett mely galambok tudnak kimagaslóan teljesíteni. A megfelelő felkészültségnek köszönhetően nagyon alacsony veszteséggel tud dolgozni, így több lehetőségből, sok galamb közül tudja kiválasztani a legjobbakat, melyekből a legnagyobb eséllyel válik tehetséges felnőtt galamb, és melyeket állománya állandó tagjaivá emel.

Mindezek mellett az egészségmegőrzésnek is nagy figyelmet szentel a szentistváni bajnok. Májustól júliusig csak a legszükségesebb esetekben gyógyszerez. A galambok leválasztáskor a trichomonas kezelésen kívül – amennyiben nem szükséges – nem kapnak antibiotikumot.  Általában összevárja a három kelést és a harmadik kör leválasztásakor oltja le egységesen őket; elsőként paramyxora, majd két-három héttel ezt követően himlő ellen, majd újabb 2-3 hét elteltével ismét paramyxo ellen vakcináz. Idén más oltóanyagot is be akar még illeszteni az oltási rutinba, szerinte ugyanis az nem hátrány, ha a galamb 4-5 alkalommal oltásban részesül. Július-augusztus hónapokban is kapnak a galambok paramyxo elleni oltást ezzel is felélénkítve az immunrendszerüket, valamint hogy az immunreakció hatására jobban tudjanak védekezni a többi betegség, akár a coli ellen is. A versenyek idején az első három-négy úton, de még az azt megelőző közös tréningeken is szükségét látja a gyógyszeres kezeléseknek, ilyenkor a leghatékonyabbnak azt tartja, amivel még nem találkozott a galamb. Az antibiotikum-mentes tavaszi, kora nyári hónapok hatására a galambok nagyon jól reagálnak rá ebben az augusztus-szeptemberi időszakban.  A versenyekről, tréningekről többek között elektrolitos vízzel várja versenyzőit, valamint 3 napos gyógyszeres kezeléseket rendel el a számukra, utóbbit hetente variálva. Trichomonas kezelések mellett például vitamin vagy bélflóra regeneráló is alkalmazásra kerül ebben az időszakban az egészségfenntartás érdekében.

Erős takarmányozással, vitaminokkal biztosítja a megfelelő energiát a tollak fejlődéséhez. Emellett galambjai májusig viszonylag keveset repülnek, később kezdenek el maguktól a ház körül huzamosabb ideig repülni. A tréningezésben egy hét-tíz nap alatt szoktatja hozzá galambjait az 50 kilométeres edző utakhoz. Ha ezt elérte még 2-3 alkalommal egy-egy 80-100 kilométer körüli utat is beépít a programba.  Ami a ház körüli repülést illeti, nemenként külön-külön általában napi 20 perc-fél óra repülést ír elő. Illetve a versenyek alatt heti egyszer 50-60 kilométerre is elviszi a fiatalokat, ez a kis átmozgatás a tájékozódó képesség fejlesztése, valamint az izomlazítás érdekében történik. A motiváció fenntartásához is hozzájárulnak ezek az utak, hisz utána 10-20 perc közösen töltött idővel jutalmazza a galambokat.

Bálint fiataljai nem ismerik az árpát, takarmányozására erősebb keverékek használata jellemző, ennek oka, hogy a vedléshez, a tollazat fejlődéséhez is szükség van energiára. Borsós-kukoricás keveréket szokott adni madarainak, amelyeket saját maga szerez be, de emellett kész takarmánykeverékeket is etet madaraival.  A kész keverékekre a közös tréningeket követően, a versenyek megkezdtével fokozatosan áll át. Teljes egészében diétás takarmányt nem ad madarainak, azt mindig versenytakarmánnyal vegyíti.  Fontosnak tartja, hogy ne történjen hirtelenszerű váltás a takarmány összetételében, ezért inkább a mennyiséggel játszik, ha az etetésen könnyíteni akar. Ugyanakkor nem adagolja az eleséget, inkább érzésre etet. A mennyiséggel csupán annyit befolyásol, hogy kedd-szerdán, ha úgy látja, vékonyabb reggeli etetést végez. Arra azonban mindenképp odafigyel, hogy a verseny előtt – csütörtök, pénteken – jól egyen a galamb.
 A hét elején a diétás és versenytakarmány 40-60%-os arányban található meg az eleségben, majd a hét során fokozatosan hagyja el a diétásat.

Top galambok

2007-ben a környék egy kiváló galambászától, Nagy Ferenctől szerzett be galambokat, majd 2010-ben Grampsch Istvántól – aki már akkor is egyike volt az ország legeredményesebb galambászainak – szerzett be még 10 galambot. Ezt követően került be az állományába a Horváth Károly-féle Abszolon nevű bázishímje. Ezeken felül még gyermekkorából származott egy deres galamb, ami a környék többszörös kerületi bajnokától származott. Ennek a deresnek és a Horváth Károlytól származó bázishímnek a keresztezéséből jött a deres szín az állományába. 2010-ben volt egy kerületi szinten második legjobb középtávú tojója, ami az itt is bemutatásra kerülő ’554-es országos második, Brüsszelben olimpiai résztvevő galamb dédnagyanyja. Állományát ma már nagyrészt ezekre az olimpiás galambokra építi, valamint évek alatt a céltudatos szelektálás által a jól teljesítő galambok a tenyészállomány tagjaivá válnak.

A 16-26-68554-es számú, már a fentiekben is említett, ”Olympic Promise 554” nevű deres tojó Országos sport F kategória 2. helyet szerzett 2016-ban, valamint olimpiai résztvevő volt 2017-ben. Említésre méltó eredményei közt szerepel, hogy elsőként érkezett 133 kilométert teljesítve 3029, másodikként 326 kilométert letudva 1553, míg harmadikként 225 kilométerről 2336 indulóból.

Az ’554-es testvére a 16-26-68565 számú ”INDEPENDENCE” elnevezésű hím, mely szintén remek eredményeket tudhat magáénak. Országos sport F kategória 8. hellyel büszkélkedhet, de remekül teljesített ő is többek között azokon a távokon is, melyen testvére az ’554-es. Mindketten dobogós helyezéseket értek el. ”INDEPENDENCE” második helyet szerzett 133 kilométerről 3029 galambból, valamint harmadik lett a 326 kilométeres versenyen 1553 indulóból.

A testvérpár rokontenyésztéséből származik a 20-26-06709-es ”Miss September” elnevezésű tojó, mely Országos sport F kategóriában első helyet érdemelt ki.  Kétszer is elsőként érkezett – egyszer egy 225, majd egy 251 kilométeres útról –, illetve harmadikként teljesített egy 326 kilométeres 952 indulós versenyt.

Az ’554 és az ’565-ös számú testvérpár anyai ágú (”Absolute ’751” nevű) féltestvére az a hím, melynek egy Földing Norbert-féle sötét kovácsolt tojóval történő párosításából származik a 2020-26-06776-os kiváló eredményekkel rendelkező ”Wolf girl” elnevezésű sötét kovácsolt tojó.  Ez a tojó is, felmenőihez hasonlóan Országos sport F. kategóriában ért el nagyszerű helyezést, ötödikként helyezte magát.

Két eredeti Grampsch galambtól kelt a 2016-os sikerszéria egy másik tagja, a 16-26-68512-es számú tojó, mely szintén olimpiai résztvevő (az ’554-es deres tojóval együtt volt olimpián). Fiatalként négy versenyt repült, mind a négyet 1%-ban. Tenyésztőként is bizonyított, hisz gyerekei, unokái az évek során számos élhelyezést szereztek.

A jövőben szeretné megtartani, vagy akár fokozni a fiatalokkal elért szép eredményeit. Háromszoros Nemzeti Bajnoki címéhez is szeretné még egy negyediket begyűjteni, illetve Olimpiára kijutó galambjainak listáját is szeretné gyarapítani.