Az egykori Pintér trió alapító tagja egyedül is bajnoki címre vezette madarait

Az egykori Pintér trió alapító tagja egyedül is bajnoki címre vezette madarait

Az Aranyhomok Tagszövetség fiatalok bajnokságán, illetve az első röpcsoport hosszútávú versenyein diadalmaskodott a három éve az N-18-as lajosmizsei egyesület tagjaként önállóan versenyző Pintér Ferenc, aki harminc évnyi tapasztalatát most új állománya létrehozására használja fel.

Az 1990-es évek elején még Halásztelken szomszédjának Kiss Józsefnek köszönhetően kezdett postákkal foglalkozni Pintér Ferenc, aki eredetileg díszgalambokat szeretett volna tartani. Első madarait Zaveczki Jánostól kapta, majd rögtön a fiatalok bajnokságának prágai versenyén egyesületi első, harmadik és ötödik helyet szerzett. Később fiai is csatlakoztak szenvedélyéhez, először Ferenc, majd 14 éves korától Zsolt is részt vett a „családi vállalkozásban”. Munkájából adódóan az országot járta, ahol a magyar bajnokoktól, galambászoktól, többek között Tasi Páltól és Meixner Zoltántól tanult,továbbá Pintér Imre és Csordás Károly is jó tanácsokkal láttál el. A begyűjtött információk alapján alakították ki a saját állományukra igazított rendszert és tartástechnológiát. 2018-ig Ferenc fiával közös néven versenyeztek, bár a madarak gondozásában és felkészítésében nem igazán tudott részt vállalni. Ezért közel 10 év kihagyást követően fogott bele az önálló galambászatba Örkényen, ahol most saját tapasztalatai alapján tanul bele ismét a sportágba, építi ki és gondozza állományát.

A módszer

A bajnokságban tojói a sikeresebbek az alkalmazott totál özvegység miatt, hiszen a hímeknél szükség van a hagyományos változat okozta állandóságra a kimagasló eredményekhez. Dúca két részre bontott, a bejárónál van elválasztva, így teljesen külön tudja kezelni a két ivar versenyzőit, nincs szükség áthajtásra. A szezont követően ősszel egy fiatalt neveltet fel versenyzőivel, a második tojást nem hagyja kikelni. Ezután választja szét a párokat, akik október végétől március elejéig a dúcba csukva vészelik át a hideget, nem repülnek ki. Általában március második hétvégéjén párosítja össze teljes állományát, idén a kérdéses idénykezdés miatt ezt a hónap végére tolja ki. Az első kör fióka felnevelése után a tojásról özvegyít. Ez körülbelül a szezon második útjára esik.

Három féle külön kevertetett takarmány összeállítást használ, melyet Ferenc fia szerez be neki. Télen az alapkeveréket napi egyszer tölti az etetőkbe. Nincs diétás változat, ilyenkor is csak minimális árpát ad madarainak. Később ezt az elegyet váltja fel költési időszakban a tenyész takarmány, majd a verseny keverék. Nagy hangsúlyt fordít a takarmány minőségére, annak csíraképességére.

Állományánál télen csak a víz és takarmány ellátásra figyel, külön nem ad vitaminokat. A kezeléseket a féregtelenítéssel kezdi meg január elején, amit két hét múlva ismétel. Ezt követi a paratífusz és paramyxo oltás. Fontosnak tartja, hogy a szalmonella kezelés és a párosítás között minél több idő teljen el. A paratífusz elleni vakcinázás után vitaminos-probiotikumos kúrát is alkalmaz. Paramyxo oltást két féle képen vagy párosítás előtt 1 hónappal vagy letojáskor végzi. A fiatalok esetében olyan kombinált szereket használ, mely az Adeno-Coli ellen is védelmet nyújt. Minden esetben a kifejezetten galambokra kifejlesztett készítményeket preferálja és használja. Trichomonasra párosítás és az első kelés előtt kezel 3 napig, majd a versenyszezonban kéthetente teszi ugyanezt, csak rövidebb ideig.

A ház körüli repüléseken kívül a szezon kezdete előtt néhány alkalommal tréningezi verseny madarait. Ennek célja, hogy hozzászokjanak feladatukhoz, illetve, hogy megismerjék a környéket a levegőből. Pintér Ferencnek ugyanis meggyőződése, hogy a galamb a magasból felismeri és tájékozódásra használja a jellegzetesebb épületeket, autópályákat, különböző föld formákat. A versenyek kezdete után csak az első néhány alkalommal tart hét közben is tréninget. A galamb bármikor képes arra fizikálisan, hogy 500 kilométert szálljon. A főszezonban versenyzőkkel ellentétben a fiatalokat nem pakolja be a közös kerületi gyakorló utakra, helyette 5-6 magán edzéssel készíti fel őket a bajnokságra. Ezek az utak 15-20 kilométerről indulnak és maximum 70 kilométerig tartanak.

Top galambok

Elsősorban a közép- és hosszútávú versenyekre fókuszál, ezek érdeklik. Három éves állománya több helyről főként fiaitól kapott galambokból áll, így nincs olyan bázis vérvonal, mely kiemelkedik. Nem is az egységes dúc kialakítása az örkényi tenyésztő célja.

Legeredményesebb galambjainak egyike a 2018-D-357425 számú hím, mely apai ágon fia Ferenc egyik legeredményesebb galambjának gyereke, míg anyai ágon Heremans gyökerekkel bír.  Győrből első, az 575 kilométeres chomutovi versenyről pedig kétszer is másodikként zárt, egyszer 1026, máskor 2048 induló közül. 

A 2019-D-457237 számú kék tojó fia Pintér Zsolt versenygalambjai alól kelt és eddig összesen 8 helyezést szállt 7%-on belül. Lipcséből országos második, tagszövetségi első lett, valamint a cihovicei versenyen második helyezést ért el 977 indulóból.

A híresen eredményes Rábé gyereke a 2019-D-502510 számú tójó. Tavaly chomutovból a 2018-D-35425 mögött harmadik helyet szerzett. 

Apai ágon Rábé unokája a 2020-D-571969 számú kék hím, mely fiatal kora ellenére már négy listahelyezést  és két dobogós eredményt is összegyűjtött. Győrből 1139 indulóból tagszövetségi második, míg a 248 kilométerre lévő Kutyból harmadik lett.

Ugyanezen a győri versenyen előzte meg és lett első a 2020-D-571988 számú tojó, mely teljes egészében fia Ferenc állományában található versenymadarak leszármazottja.

Célja, hogy igazi versenygalambokat tenyésszen, vagyis állományában olyan egyedeket hozzon létre, amelyek 10%-on belüli eredményre képesek és köztük olyan klasszisok is legyenek melyek 1%-ot is tudnak repülni. Álma, hogy egyszer fiaival közösen álljon a nemzeti bajnokság bármelyik kategóriájának dobogóján.