A természetes módszerre esküszik Kollár József, aki évek óta eredményesen versenyez lányával Zsanettel közösen galambászva

A természetes módszerre esküszik Kollár József, aki évek óta eredményesen versenyez lányával Zsanettel közösen galambászva

A Dunakanyar Tagszövetség tavaly évi rövidtávú csapatbajnokságát nyerte meg a korábban a fiatalok versenyén kerületi szinten már hétszer diadalmaskodó Kollár József és Zsanett.

Kollár József édesapja postákkal és húsgalambokkal is foglalkozott, így ez a világ egyáltalán nem volt idegen a vácdukai tenyésztőnek. 1990-es évek közepén kezdte el a versenyzést, a váctartyáni egyesület tagjaként, majd csatlakozott az A-42-es postagalamb klubhoz. A kezdetekben Gulyás Gábornak köszönhetően sokat tanult a tenyésztésről, a sport alapjairól. Ma már többnyire Bacskai Sándor látja el jó tanácsokkal. Kolláréknál a galambászat családi vállalkozás, mindenki kiveszi a részét és besegít az ellátásban, leginkább lánya Zsanett, aki édesapja külföldi munkái során is eredményesen gondozta az állományt.

A módszer

Hatvan darab versenygalambját természetes módszerben repteti. Az utolsó versenyt követően már az év további részében nem engedi ki madarait, majd csak tavasszal. Karácsony környékén választja szét a hímeket és a tojókat. A késői szétválasztás oka, hogy tapasztalatai szerint jót tesz a pároknak, ha a vedlés ideje alatt nyugodt körülmények között együtt maradnak. Március közepén tudatos döntés alapján teszi őket és a tenyészeit is párba. Az első letojást követően kezdi csak külön- külön kiengedni a versenyzőket, ilyenkor a pár másik fele még a tojáson ül. Az első edzőutak előtt már minden galambnak kötelező napi kétszer repülni. A versenyek során infralámpákkal védi a fiókákat az éjszakai hidegtől, amíg a szülőpár haza nem érkezik.

A szezon előtt és a hétvégék között sem tart magántréningeket. A kerületi gyakorló utakra küldi csak galambjait, ezen kívül pedig minden nap reggel és este 1-1 óra intenzív ház körüli repüléssel készíti fel és tartja formában madarait. Az edzések során az első két hétben hajtja csak versenyállományát, utána már nem tartja szükségesnek, mivel hozzászoknak a dúc ritmusához.

Külföldi galambász ismerőseitől kapott takarmány összetételre vonatkozó tanácsok alapján állította össze saját keverékét. Télen kukoricát, napraforgót, árpát és repcét etet galambjaival. Ezt az összetételt tavasszal, az edzőutak kezdete előtt egy héttel bővíti ki. Kendermagot és lencsét is alkalmaz ilyenkor. Utóbbit kifejezetten hasznosnak tartja magas tápanyagtartalma és a szervezetbe történő jó beépülése miatt. Amennyiben az aktuális versenyhétvége és a teljesítendő feladat nehézsége megkívánja ráetetéskor is lencsét használ.

A téli kezeléseket  féregtelenítéssel kezdi. A párosítás előtt, illetve a harmadik versenyutat követően gyógyszeres kezeléssel próbálja elkerülni idén a Coli megjelenését, mely tavaly hatalmas gondokat okozott állományában. Több komponensű vakcinát használ, így egyszerre védi madarait a paramyxo, a paratífusz és a herpesz ellen. A szezon közben hetente különböző itatásos kezeléseket vet be, érkezéskor minden esetben tisztító kúrát tart galambjainak.

Top galambok

Állományának bázisát 12 testvér hímből álló család alkotja, hozzájuk hoz párba különböző vérvonalakat. Többnyire Lázár Tibortól kapott Peters és a Bacskai Sándortól még az 1990-es években beszerzett Verstraete szál dominál galambjaiban, ezekkel éri el sikereit rövid – és középtávon, valamint a fiatalok bajnokságában. Egyéves galambjait kímélni szokta, nem küldi őket hosszú versenyekre, mivel a galamb felépítése és szerkezete ekkor még változékony, csak két éves korra fejlődik ki teljesen.

A tenyészállomány egyik meghatározó madara a 2010-D-252009 számú kék kovácsolt hím, melynek felmenői Lázár Tibor és Bacskai Sándor galambok. Anyja két évesen országos 3.helyezett volt D. kategóriában.Tenyésztésen kívül a versenyzésben is kimagaslót alkotott ugyanis „D” kategóriában képviselhette Magyarországot 2013-ban a Nyitrai Olimpián .

Szintén a Bacskai Sándor féle Verstraete x Lázár Tibor Pietersz vonalból származik a 2014-D-800910 számú kék hím, mely tenyészként már többször is bizonyított a vácdukai dúcban.

A 2019-06-45019 számú kék hím két év alatt 7 helyezést gyűjtött össze. A 242 kilométerre lévő Brno-Slapanice távot fiatalként 982 galamb közül kilencedikként, míg évesen 720 közül kerületi harmadikként teljesítette.

Legjobb 10 helyezése 2,69%-os a 2018-D-366313 számú kék hímnek, mely tavaly többek között a Dunakanyar kerület déli röpcsoportjának polnái 321 kilométeres versenyét teljesítette elsőként, de fiatalként régiós hatodik helyet is szerzett a 321 kilométeres jihlavai versenyről, amelyen 531 galamb vett részt.

A 2019-06-45048 fakó tojó fiatalon is kiemelkedő eredményeket ért el. A polnái versenyről a Dunakanyar kerület ötödik galambja volt, míg a 242 kilométeres Brno- Slapanice távon 982 induló közül a 10 helyen zárt.

Az idei szezonra kevesebb veszteséget, jó versenyeket és az állományba beépített nagyobb távokon is eredményes galambok jó szereplését reméli. Amennyiben ezek a madarak képesek lesznek bizonyítani, akkor akár pályafutása első hosszútávú bajnoki címét is megszerezheti a vácdukai tenyésztő.