A nyugodt galamb, az eredményes galamb. – vallja a Szlovákiában versenyző Vincze Géza, aki az elmúlt tíz évben 123 kerületi első – és közel 200 második helyet ért el madaraival.

A nyugodt galamb, az eredményes galamb. – vallja a Szlovákiában versenyző Vincze Géza, aki az elmúlt tíz évben 123 kerületi első – és közel 200 második helyet ért el madaraival.

Több mint 50 éve postagalambászik a magyar határtól 15 kilométerre található Tornalján Vincze Géza, aki pályafutása során már több versenykerületben is eredményesen mérette meg madarait, összesen 19 kerületi bajnoki címet gyűjtve.

A vérében van a galamb szeretete hiszen már nagybátyja is eredményes tenyésztő volt. Tőle kapta első postáit is, melyet néhány hét alatt el is reptetett. Ez azonban nem szegte kedvét, sőt csak még jobban a sport rabjává tette. 1969-ben, 11 évesen csatlakozott a tornaljai egyesülethez, melynek azóta is tagja. Egy évvel később galambjával már listás helyezést ért el.

A módszer

A siker kulcsát a jó galambon túl az apró részletekre való odafigyelésben látja a többszörös bajnok. Éppen ezért nagyon precíz, az utolsó részletig átgondolt és kicsiszolt rendszert alkalmaz. Özvegy módszerben, tojókat és hímeket is reptet. Versenyállománya közel 100 galambból és ugyanennyi fiatalból áll. A főszezonban aktívan repülők ősszel a bajnokságot követően egy fiatalt költenek ki, amelyet 12 naposan választ le. A második körben letolj tojást pedig már műtojásokra cseréli. A jobb vedlés érdekében ez idő alatt még kijárnak madarai, később pedig az időjárás határozza meg, hogy mikor zárja le a dúcot. A téli tenyésztés híve, már januárba párba teszi 32 pár erre a célra tartott galambját. Versenyzőinek párosítása mindig pontosan a bajnokság kezdetéhez van igazítva. Első körben az őszi forgatókönyvhöz hasonlóan 10-12 napig nevelik a fiókát a párok, majd leválasztja a fiatalt. A párokat két hétre szétválasztja, ilyenkor gyógykezel, „kitisztítja” madarai szervezetét. Ezt követően újra összeteszi a párokat, cél, hogy a magán edzéseket egy tojásról tudják kezdeni a tojók és a hímek.

A tréningek 12-14 nappal az első verseny előtt kezdődnek. Általában hét utat tart madarainak, melyből ötöt még természetes módszerben csinálnak végig a galambok. Úgy időzíti, hogy körülbelül 12 napos tojásról mennek el a tojók és a hímek az első „özvegy tréningre”. A két ilyen edzést négy napon belül tartja meg, a másodikat két nappal a verseny előtt. A ház körüli repüléseknél áthajtásos módszerben reggel először a tojókmennek ki 25-30 percre, míg délután már csak a hímek kapnak kimenőt.

A galambjai ellátásához szükséges versenytakarmányt több mint 10 éve már Lengyelországból szerzi be. A szezon alatt fázisosan etet 2-2-2,5 nap arányban használja a különböző összetételeket. Érkezés napján és az azt követőn diétás, kedden és szerdán könnyen emészthető, míg csütörtökön, pénteken és a rakodás napjának reggelén energiában gazdag keverék alkalmaz. A borsót teljesen mellőzi a takarmányból. A szezont követően változik az etetők tartalmának összetétele. A nehéz és elhízott galamb nehezen vedlik, a soványabb jobban mozog, könnyebben dobja a tollakat ezért, ebben az időszakban könnyedebb, 30%-ban árpát tartalmazó takarmányt használ, de nem tagadja meg a „finom falatokat” sem madaraitól, hiszen a keverékben többek között azért a mogyoró is helyet kap. A vedlés végeztével és a hideg idő beköszöntével erősebb, kukoricában dominánsabb elegyet alkalmaz. Ebben az időszakban kicsit mindig túleteti állományát. Azt vallja, hogy nem baj, ha kicsit elhíznak a galambok, mert úgy jobban átvészelik a telet.

A téli időszakot arra használja, hogy galambjai kipihenjék a versenyidény fáradalmat, a szervezetük kitisztuljon. Minimális szinten gyógykezel, csak trichomonas ellen tart egy három napos itatást. Az első évben fiataljai háromszor kapnak oltást paramyxo ellen, az első kettőt a bajnokságuk előtt, amikor is kombinált szerrel róta ellen is vakcinázik. Emellett még egyszer himlő ellen is kezeli őket. A harmadik oltást januárban az állomány többi részével együtt kapják meg. A főszezonban minden héten antibiotikumos vagy trichomonas elleni kúrát tart az egészségi állapot megőrzése érdekében. A takarmányhoz keverhető gyógyszereket preferálja, egyedül az verseny napján oldja az itató vizében a gyógyszert. Ilyenkor ugyanis folyamatosan, megadott időközönként tölti az etetőket, ezzel gátolva, hogy az versenyt elsők között teljesítők túlegyék magukat és elérve, hogy folyamatosan az összes mag a hazaérkező madár rendelkezésére álljon.

Top galambok

Állomány bázisát a Gaby Vandenabeele galambok adják. Ezeknek a madaraknak köszönheti szoros barátságát a tiszaújvárosi többszörös bajnok Szabó Gézával. A 2000-es évek elejétől kezdődően közösen tervezék meg és intézték a galambok beszerzését. Ebben az időszakban kerültek be a Andre Verbessel-ek is a tornaljai dúcba. 2014-ben kezdődött jó barátságuk Grampsch Istvánnal.Az utobbi öt év folyamán szoros együttműködésben galambásznak, az eredményes egyedek és párok gyakran cserélnek gazdát kettőjük között. Így manapság már sok  Schaerlaeckens is megtalálható a dúcon belül.

A jelenlegi tenyészállomány egyik legkülönlegesebb madara a Rosco névre keresztelt 2006-B-3008091 számú hím/tojó, mely Szabó Géza hagyatékából került Tornaljára. A 15 éves eredeti GabyVandenabeele kiváló versenyzők felmenője.

2011-ben egy hetes látogatást tett Belgiumban ezen utazás során meglátogatta Ric Colst ,Gaby Vandenabeele és Mark Vandalet.Több tenyésztőtől hozott be galambokat.

A 2011-B-3172690 számú madár is a Gaby Vandenabeele ágat képviseli, nagyapja a híres Bliksem. Leszármazottjai között több kerületi díjat repült galamb is megtalálható.

Hasonlóan eredményes versenyzők születtek a 2011-3172683 számú madártól, mely a dúc egyik alapja egyede és az korábban bemutatatottakhoz hasonlóan a GabyVandenabeele vérvonal tagja.

A tenyészállomány másik bázisa a Verbesselt Andresseltől vásárolt Marcel és Rauw Sablon bekerült egyedek amelyek kerztezése nagyon bevált a Gaby Vandenabeele galambokkal. A 2009-4322720. A végeredmény nem csak egy jó egyed, de egy erős család lett, hiszen több testvére is kimagasló eredményt ért el.

A versenydúc egyik kiváló madara az SK-2017-3606-1517 számú hím, melynek idéntől a tenyészek között kell bizonyítania. Pályafutása során összesen 41 helyezést szállt, 4 kerületi első díjat ért el. Legjobb 10 eredménye 0,25%-os. Az idei versenyidényben 1630 indulóból elsőként teljesítette a 221 kilométeres Veselín.Moravou távot, de Chomutovból is 549 kilométerről is sikerült diadalmaskodnia.

Megszámolhatatlan díja és eredményei ellenére az igazi örömöt Vincze Géza számára a galambászatban a tenyésztés jelenti, ezért folyamatosan kísérletezik állományában. Hamarosan pedig a már jól bevált és már többször bizonyított galambok leszármazottjai kerülnek oldalunkon árverésre.