A maratonos utak szerelmese, Kovács József

A maratonos utak szerelmese, Kovács József

A Győr-Moson-Sopron megyei Kónyból röptet a szuperhosszútáv és maratoni utak kedvelője, Kovács József, aki évek óta eredményesen teljesít ezekben a kategóriákban; a 2021-es szezonban mindkét táv csapatbajnokságában második helyet szerzett.

A galambászattal már gyermekként megbarátkozott. A ’90-es évek elejétől tartott galambokat, majd ’96-tól bátyjával, Kovács Miklóssal közösen, az ő nevén kezdtek el versenyezni. 2000-ben, a Nyugat Pannóniában érték el első nagyobb sikerüket, amikor kerületi szinten összesen 10 galamb érkezett aznap haza, melyből 4 az övéké volt. Ekkor jött a felismerés is, hogy galambjaik képesek a hosszútáv, maraton utak eredményes teljesítésére. 2003-tól különválva folytatták a galambászatot.
József egyik nagy maratonos sikereként emlékszik vissza a 2007-ben championságot nyerő tojójára, aki 3 útból háromszor érkezett haza az országban az első 3-ban, ebből 2 úton kifejezetten szélsőséges időjárási körülményekkel dacolva hisz a szakadó eső következtében a látótáv alig 500 méter lehetett.

Sok segítséget kapott az évek során édesapja kollegájától Holchammer Sándor,aki a lébényi egyesületben galambászik, mind a galambászattal kapcsolatos ismeretek, mind az állományának bővítése terén. A későbbiekben apósa, Papp Géza is nagy segítségére volt a versenyzésben, illetve állományát is erősítette tőle származó egyedekkel.

A módszer

A versenyszezon végeztével galambjai egy fiatalt nevelnek mielőtt szétszedné őket. Legközelebb a március 15-e körül megejtett párosítás alatt kerülnek össze a hímek és a tojók, akik a letojást követően 2 hétig vannak még párban, majd újra különválasztja őket. Alapvetően a tenyészek alól hagy meg fiatalt, de egy-egy kimagasló versenyzőnél kivételt tesz és kipróbálja őket a tenyésztés terén is.
2 éve alkalmaz totálözvegységet, korábban természetes módszerrel röptetett. Az első év nagy kihívást jelentett számára és galambjai számára egyaránt, de a második évre már tapasztaltabbak voltak.

A szelekcióban is szerepet játszott a módszer váltás, mivel voltak akik nem bírták az átállást. Nagyjából 70 versenygalambbal kezdi meg a szezont, ebből 40 öreggalamb.
Fiataljaival szemben nem támaszt magas elvárásokat, az utakra tanulás céljából küldi őket mintsem hogy az ott elért eredmények alapján szelektáljon. 1 évesen már legalább két hosszútávot (600 kilométer feletti távot) meg kell tudjanak repülni, de valós eredményeket csak 2 éves koruktól vár el tőlük.

Nem csak a fiókák számára fontos a tanulás, az öreggalambokat is fel kell készítse a megmérettetésekre. Télen nincs lehetőség ház körüli repülésre. Tavasszal, az első tojás letojása után mehetnek ki a versenyzők. Reggel és este 1-1 óra ház körüli repülés kötelező a számukra, ezen kívül pedig heti 1 tréninget szokott beiktatni, melyek kb. 30 kilométeres utak szoktak lenni. Rövidtáv esetén, ha ideje engedi, heti kétszer is próbálja őket elvinni, de hosszútávú utaknál nem erőlteti, úgy véli ez az özvegységnél nem szükséges, kiváltképp annak tükrében hogy a ház körüli repüléseket maradéktalanul teljesítik. Galambjai minden hétvégén megmérettetik magukat, a tavalyi évben 14 útból 14-re voltak küldve, valamint még 3 maratoni útra.

Nála a maratonos hétvége sem különbözik a többitől, nem készíti őket külön a versenyekre, csupán az erősítést kezdi meg náluk egy kicsivel hamarabb.
Szerencsés helyzetben találta magát a tavalyi szezonban ugyanis a hosszútávval azonos hétvégén volt a maratoni verseny is, így együtt tudta ezekre készíteni versenyzőit.

Takarmányozás terén januárig galambjait diétás takarmánnyal látja el, melynek 80%-a árpából áll, a fennmaradó rész pedig kukoricát, borsót, napraforgót, cirkot tartalmaz. Az etetésnél kimért adagokat kapnak a szárnyasok.
A versenyidőszakban saját kezűleg összeállított eleséget kapnak. A versenyről hazaérkezvén az itatóba kamilla, hársfatea, esetleg egy kis citrom és méz kerül a madarak fogadására. A hét elején diétásabb etetést alkalmaz, ilyenkor árpát, cirkot és egy kis szeklicét ad, melyet a hét közepe felé haladva borsóval dúsít. Hosszútávnál fontos hogy a verseny közeledtével sok kukoricát, napraforgót (nehezebb eleséget) kapjanak a versenyzők, hiszen szükségük lesz az energiára, így csütörtök, pénteken már csak ezekből áll a keverék. Az aprómagokkal csínján bánik, hiszen az eltelíti a galambokat és azok nem esznek annyit amennyit kellene.

A nagyobb kezeléseket januárban kezdi meg és a párosításig végzi el madarain. 6 napos trichomonas kúrát, coli-szalmonella kezelést (melyet közvetlenül a párosítás előtt megismétel), – az időjárás függvényében – féregtelenítést, valamint egyéb légúti kezeléseket alkalmaz. Letojás után újból kezel trichomonasra. A versenyidőszakban már nem jellemző a gyógykezelés, csak akkor gyógyszerez, ha azt megköveteli a helyzet.
A fiataloknál is szükség van trichomonas kezelésre, ezt akkor kapják madarai mikor már kijönnek a galambházból, repülnek a házkörül egy-két kört. A fiatalok betegségével nem volt gondja az utóbbi időszakban, csak akkor kezel Colira, ha az megjelenik az állományban, preventív jelleggel nem. Az említetten felül fokhagymásvizet, almaecetet és Citr-Mixkapnak még a fiatalok az egészségük védelmének érdekében. Egyszer oltja a fiatalokat PharmavacColumbi 2 vakcinával.

Állomány

Állománya nagy részét ’vörös’ galambjai adják, melyek még a 2000-es évek előtt kerültek be a dúcba, és azóta is kiváló vérvonalat képviselnek. Ezeket eredményesen kombinálta Fábry, Gaby Vandenabeele és Arden galambokkal.

Galambjainak erőssége azok kitartása a kevésbé ideális feltételek, időjárási adottságok ellenére is. A nagy nyári melegben, szembe szélben, szakadó esőben is lehet rájuk számítani.

József elégedett galambjai eddigi teljesítményével, a jövőben szeretne első helyet szerezni velük két kedvenc versenyszámában, a szuperhosszútávú és maratoni csapatbajnokságban.