A maratoni utak szerelmese Szabó Attila, aki kifejezetten ezen versenyek kihívásaira készíti fel és szelektálja galambjait

A maratoni utak szerelmese Szabó Attila, aki kifejezetten ezen versenyek kihívásaira készíti fel és szelektálja galambjait

Kemény edzésprogramot ír elő versenygalambjainak az enesei Szabó Attila, aki elsősorban a hosszútávú és maratoni programon vár el jó szereplést állományától. A korábbi évekhez hasonlóan a 2020-as szezonban is sikerült megnyernie a 11.sz. Győr és Környéke Tagszövetségének szuperhosszútávú bajnokságát.

Egy korábbi kollégája révén ismerkedett meg a postagalambsporttal Szabó Attila még 2000- ben, majd három évvel később már ő maga is indította saját madarait a bajnokságban. Rögtön az elején sikereket ért el, egyesületi szinten összetettben megnyerte a rövidtávot, míg kerületi szinten a fiatalok versenyén is diadalmaskodott. Egy évvel később vett részt először galambjaival maratoni úton. Az athéni Olimpia tiszteletére rendezett versenyen országos 8. helyet repült egyik madara. Ez jelentette a szemléletváltást az F33-as kónyi egyesület galambászának, aki ezután csakis a hosszabb távokra fókuszált állományával.

A módszer

Természetes módszert alkalmazva készíti fel madarait a versenyekre. A párokat a szezon végét követően, október elejétől választja szét, a tavaszi párosítást késleltetve áprilisban teszi meg. Ezzel igyekszik elősegíteni a megfelelő vedlési folyamatot. Ugyancsak ennek köszönhető, hogy így az edzőutak során még nem ülnek tojáson és nevelnek fiókát a párok. Számukra a költés a versenyidőszakban történik. Az első körben mindkét fiókát felnevelik, miközben hétről- hétre teljesítik a bajnoksági menetrend alapján előírt követelményeket. A második körös költésnél már csak egy fiókát nevelnek, míg a harmadiknál csak a tojást ülik ki, nem nevelnek. A szezon körülbelül ekkor ér Szabó Attila számára a legfontosabb fázisba, hiszen megkezdődnek a hosszútávú és maratoni viadalok, amelyekre a megfelelő motiváció érdekében, minden esetben kisgalambot nevelve küldi el a versenyzőket.

A hosszú távokon való jó teljesítmény érdekében komoly bemelegítő programot dolgozott ki mind fiatal, mind a főprogramban versenyző galamboknak. Az idősebbeknek a szezont megelőzően négy-öt csillag alakban történő 5-20 kilométeres magántréninget szervez, melyeket esti szürkületben vagy sötétben kell teljesítenie a mezőnynek. Az első utakon még csoportosan engedi szabadon a madarakat, később aztán már egyesével történik a feleresztés. Ezzel szoktatja hozzá őket az elhúzódó, éjszakába nyúló versenyek kihívásaira. A fiatalok esetében korán kezdődik a tréningezés. Amint a vedlés lehetővé teszi és már jól falkáznak a galambok, akkor nekik is több, öt napon át tartó, egymás utáni csillag alakban történő utat kell megtenniük. Nehezítésként pedig lehetőségekhez mérten ezeket a távokat mindig szembeszélben kell lerepülniük.

A takarmányozásnál egész évben egyféle kész keveréket alkalmaz, melyhez igény szerint kever hozzá egyéb magokat. Mivel a 70-90 versenygalamb a szezon során hétről- hétre repül, miközben fiókát is nevelnek, így fontos a tartalmas és gazdag etetés, így csak szükség esetén és akkor is csak egy napig használ könnyedebb, diétás eleséget.

A maratoni specialista szerint, nem lehet folyamatos gyógyszerezéssel hosszú távon jól szerepelni, így ő maga sem végez sok kezelést állományán. A második költést követően 5 napos trichomonas kúrát szokott beiktatni, majd ezt követően 10 nappal később egy három napos légúti kezelés következik. Mindezt az első maratoni út előtt hajtja végre és amennyiben az állomány viselkedése és egészségügyi állapota nem igényli nem is kezel többet.

Top galambok

Állományát kifejezetten a leghosszabb távú utakra szelektálja, az ott elért eredmény alapján tarja meg és tenyészti tovább galambjait. Mai élgalambjainak ősei is az első tudatos beszerzéséből erednek. Ezt a madarat Szauervin Jozsef maratonos tenyésztőtől hozta, melyet egy Bors Lászlótól szerzett egyeddel összepárosítva születtek a remek utódok.

A tenyészdúc egyik kiemelkedő egyede a 2012-M-128913 kék hím a jelenlegi tenyészállomány egyik legkiemelkedőbb madara. Apja a 2008-11-38773 2010-ben maraton champion első, 2011-ben pedig a kerületi C.kategória legjobbja volt. Nagyanyja Szabó Attila első igazi maratonos galambja volt, amely Kielből országos hatodik, míg Liegeből országos hetedik helyet ért el. Anyja Bors Lászlótól származó madár.

Egyik unokája a A 2019-M-158737 kék kovácsolt hím évesen már hosszú utakat teljesített, Heideből 931 kilométerről 4. helyezést ért el.

A 2012-M-128913 hím testvére a 2017-M-148714 számú tojó eddig hét helyezést ért el, tavaly a Maraton Klub rendezte kieli 898 kilométeres versenyéről 1089 indulóból lett harmadik. 2019-ben maraton champion ötödik tojó, tavaly pedig champion harmadik.

Szintén ugyanennek a remek szülőpárosnak a gyereke a heidei a versenyt elsőként teljesítő 2018-M-153510 számú kék hím, mely összesen 11 lista helyezéssel rendelkezik, köztük van egy magdeburgi nyolcadik helyis 660 kilométerről.

Két év alatt hat helyezést szerzett a 2018-M-153531 számú hím. A tavalyi idényben három maratoni versenyről is -egy közel 900 és két 900 kilométert is meghaladó – díjlistára szállt. Tavaly a Maraton Klub ötödik champion hímje. Apja a 2016-M-143586 hím, mely a 2008-11-38773 számú hím és a Bors László féle tojó egy másik gyereke. Anyja a 2016-M-143615 számú “Ezüst tójónak” hívott galamb, mely évesen 2017-ben maraton champion második volt. 

Az új behozatal és a vérfrissítés eredménye a 2019-M-158752 számú tójó az állományban, mely már évesen bizonyított és tudott maratoni távról is listás eredményt elérni. 

A maratoni versenyeken elért kiváló eredmények után az elkövetkezendő szezonokban szeretne egyesületi szinten a hosszútávú bajnokságban is hasonló sikereket elérni.