A gyógyszermentesség és egy hosszú, több éves szigorú szelekciós folyamat áll Konczili Károly sikeres galambászata mögött.

A gyógyszermentesség és egy hosszú, több éves szigorú szelekciós folyamat áll Konczili Károly sikeres galambászata mögött.

2020-ban a 27. sz. Észak-Kelet Tagszövetség középtávú röpcsoporti szintű bajnokságát nyerte meg a vállaji tenyésztő, aki azt vallja, a biológiában 1+1 az nem 2. Szerinte egyes törzsekre ugyan érvényesíthetők az elterjedt sztereotípiák, de nem lehet általánosítani, mindig vannak kivételek.Sajátos, a széleskörűen alkalmazott módszerekkel szembemenő tartástechnológiája évek óta igazolja működőképességét az általa elért sikerekben.


Az állatok egész kisgyermekkorától szerepet kaptak Károly életében, öccsével mindenfélét tartottak, a postagalambászatba viszont 17 éves kora tájt – mikor Pesten tanult – került bevezetésre.Keresztapja révén került Kajádi János – az akkori idők egyik legnagyobb tenyésztőjének – ismerettségi körébe, nála dolgozott hétvégente. Ő mesélt neki először a postagalambászatról, ami azonnal felkeltette érdeklődését, majd megegyeztek, hogy galambokkal fizeti meg a munkáját. Szerencsés embernek tartja magát, mert sikerélményekben a kezdetektől részesült. Az egyik Kajári Jánostól kapott hímmel már azonnal bámulatos sikert aratott: a B6 egyesületbe kerületi első champion lett a madara. Ez a kezdeti siker olyan lendületet adott galambászatához, mely azóta se látszik csillapodni. Novák Károly a mentora, mestere szívvel-lélekkel segítette őt szaktanácsokkal és galambokkal egyaránt. A tőle származó szárnyasok egytől-egyig beváltak tenyészetébe.

A módszer

4-5 éve totál özvegységgel dolgozik, és ez a váltás a korábbi természetes módszerről hatalmas ugrást jelentett számára az eredmények terén.
Február 20-án párosítja madarait, de ez nem szentírás, alkalmazkodik az időjáráshoz. Borús időben ugyanis nehezebben párzanak a galambok, ilyenkor elnapolja a párosítást. A tenyészeket két nappal korábban párosítja, mert a versenyzőkkel nevelteti fel az első kört. A szelekciót már a fiókanevelés alatt megkezdi, tudniillik Károlynál minden versenygalambnak két fiókát kell felnevelni, ezzel az esetleges plusz súlyt is leadva. Az éveseknél, amelyik ezt nem bírja teljesíteni azonnal szelektálásra kerül, szerinte ugyanis egy egészséges galambnak fel kell tudnia nevelni két fiókát. Az idősebbekkel már nem ennyire szigorú, hisz ők már korábban megütötték ezt a mércét, ha továbbra is az állomány tagjai.

A motivációt a versenyek alatt rendkívül fontosnak tartja, saját bőrén tapasztalta, hogy hiánya komoly visszaesést jelent a galambok érkezésében. A galambokon már a tréningeknél, ház körüli repüléseknél is nyugtalanságot észlelt, kifejezetten a tojóknál, ha nem lehettek a fészeknél, ezért váltva: nappal a hímek, éjszaka a tojók vannak fészekre zárva, így mindkét nem boldog, kiegyensúlyozott. A versenyek előtti pakoláskor általában csak rövid- és középtáv előtt engedi össze a galambokat, de ezeknél a távoknál mindenképp, mert itt megérződik, ha elmulasztja ezt a pár perces találkozót. Hosszútávnál a verseny előtt nem mutatja meg őket egymásnak, észrevételei szerint az csak felzaklatja a madarakat. A versenyről hazaérkezve a galambok estig együtt lehetnek. Minden verseny után 10-15 percet hajtja a galambjait a ház körül, teszi ezt a savasodás megelőzése miatt. Ezt a pár perces repülést szintén együtt teljesíthetik a párok, csak ezt követően kerülnek szétválasztásra.

Télen a ragadozó madarak miatt nem biztosít lehetőséget versenyzőinek ház körüli repülésre, ellenben tavasszal már elrendeli azt. Galambjait nem hajtja, egyedül egy zászlót helyez ki nekik, amihez már annyira hozzászoktak, hogy csak addig repülnek, amíg az kint van, hívásra bemennek. A verseny hetében mindennap repülnek a madarak, de ha azt látja egy-egy versenyzőn, hogy nem áll készen, megviselte az út, nem erőlteti. A versenyek utáni 10-15 perces levezető ház körüli hajtást komolyan veszi a tenyésztő, szerinte a savasodást, izomlázat megakadályozva 1-1,5 napos előny is szerezhető a felkészülés hetében. A közös tréningeken kívül nem fordít nagy hangsúlyt magánutak szervezésére.


Saját maga szerzi be és állítja össze takarmányát Károly, aki az erős etetésben hisz. Galambjait egész évben jóllakatja, egész nap állhat előttük víz, élelem egyaránt. Úgy véli, ha a galamb csak meghatározott időközönként kap enni az rögzülni fog neki, és meg fogja ragadni az alkalmat, hogy minél több élelmet vegyen magához, ha viszont egész nap ott van előtte az eleség, szerinte – a közhiedelemmel ellentétben – éppen hogy kevésbé fogja magát túlenni, mivel tudja, hogy x idő múlva is ugyanúgy ott lesz az élelem. Az összeállítás egész évben ugyanaz: egy vödör kukorica, napraforgó, ¾ vödör búza, ¾ vödör cirok, ½ vödörnyi borsó és egy konzervnyi repce. Árpát csak külön ad, kis mennyiségben, sőt nyáron egyáltalán nem. A takarmány beszerzésére különös figyelmet fordít, a megfelelő minőség kulcsfontosságú, így mindig gondos körültekintéssel jár el a beszerzésnél. Ezen felül arra is törekszik, hogy az összetevőket – ha csak módjában áll – más-más talajban termesszék. Más a takarmány beltartalma ugyanis egy agyagos/kötött földben, homokosban, vagy épp lápos talajban, mivel mindegyik talaj eltérő ásványi anyag összetétellel rendelkezik. Ideális esetben mindhárom talajtípusról tud eleséget beszerezni.
A versenyszezonban nem használ diétás takarmányt, se elektrolitos, gyógynövényes vizeket.
A keveréken csupán annyit változtat, hogy a pakolás napján már nem etet fehérjés elemeket, és azokat a fogadóeleség sem tartalmazza, csak a versenyt követő két nappal illeszti vissza a takarmányba. Ugyanúgy nagy mennyiségben, jóllakásig ad a galamboknak, hisz egy-egy megterhelő út után veszít a súlyából a galamb. Számára nagyon fontos még, hogy egész szezonban ugyanazon takarmányt etesse, így ha bármi probléma merül fel, biztos lehet benne, hogy azt nem a takarmányban való váltás okozza.

Fiatal galambjait leszámítva 20 éve nem fordult elő légzőszervi probléma Konczili Károly állományában. A kötelező oltáson, illetve trichomonas elleni kezelésen kívül semmilyen gyógyszeres kezelésben nem részesíti madarait. Csak natúr vizet kapnak az itatóba is. Az, hogy egy ilyen erős immunrendszerű állományt tudjon kialakítani hosszú évek kemény szelekciós mércéjét követelte meg a tenyésztőtől. Ha galambjai a betegség jeleit mutatják, nem maradhatnak a dúc tagjai. A fiatalokat összezsúfolva, a légcsere alacsony szintű biztosítása mellett tartja. Itt kezdődik a szelekció. Amelyik gyenge, nem bírja, azt gondolkodás nélkül távolítja el a dúcból. Tavaly 94 galambot kezdett el reptetni, 30 maradt meg a szelekció és a tréningek után, de ez nem keseríti el, hisz ezekből fognak kikerülni az erős, jól teljesítő egyévesek. Számára a fiatalok versenye nem cél. Az idősebb galambjaiból szeretné kihozni a maximumot.

Top galambok

Állománya főként Janssen, Desmet Matthys, valamint Aarden vérvonalú galamokból áll. Ezeken felül még Delbár, illetve Fábry vérvonalú galambok is fellelhetők tenyészetében. Kezdetektől inkább a hosszútávú utakat szereti, véleménye szerint ott a galamb tehetsége a mérvadóbb. Emellett mióta a Janssen és Desmet vérvonalat keresztezi a rövid-, illetve középtávú versenyzése is rendkívül eredményes.
Károly szerint sokan idegenkednek, fenntartásokkal állnak a rokontenyésztéshez, de szerinte ez nem kellene, hogy így legyen. Tény, hogy egyes családoknál nem válik be, de másoknál rendkívüli galambok születhetnek általa.

A 16-27-54129-es Janssen x Desmet Matthys vérvonalat képviselő kitűnő versenytojó 26 helyezést szállt 7%-on belül 11571 díjkilométeren. 2019-ben Rövidtávú Champion 3., Középtávú Champion 4., Hosszútávú Champion 3., valamint Általános táv Champion 1. lett. Említésre méltó, hogy másodikként ért haza Lounyból 690 kilométert teljesítve, illetve a gödöllői versenyen is kiválóan teljesített: ötödik lett 1865 feleresztett galambból a 228 kilométeres versenyen.

A Janssen és Desmet Matthys vérvonal mellett az Aarden is megjelenik a tavalyi szezon Hosszútávú és Általános Champion 1. helyezettjében, a 17-27-59421-es számú hímben, mely 20 helyezést ért el 7983 díjkilométeren 9%-on belül. A dobogóról éppen csak lecsúszva, negyedikként teljesítette 382 postagalambból a döbelni versenyt, továbbá ötödik helyezést ért el Velká Bitesről 320 versenyző közül.

50% Aarden, 50% Janssen x Desmet Matthys vérvonalú a 17-27-59524-es tojó, mely 2019-ben Hosszútávú és Általános Champion harmadik lett, 2020-ban pedig Rövidtávú és Általános Champion első hellyel büszkélkedhetett.

2020-ban Hosszútávú és Általános Champion második lett a 18-27-63406-os tojó, mely a 760 kilométeres döbelni versenyen 381 társát megelőzve aratott győzelmet.


2020-ban Középtávú Champion első helyezett lett a 17-27-59423 számú hím, mely 15 helyezést repült 9%-on belül 5227 díjkilométeren.

A jövőre nézve az eddigiekhez hasonló, szép eredmények elérése mellett még egy maratonos csapat kialakítását is célul tűzte ki Károly, aki bizakodva néz az idei szezon elé.